Izložba Xaviera Gonzalesa D'Egare u pulskoj Makini

Xavier Gonzales D'Egara u pulskoj Makini (M.ANGELINI)
Xavier Gonzales D'Egara u pulskoj Makini (M.ANGELINI)

"Koliko sam sretan što galerija Makina novu sezonu otvara izložbom Xaviera Gonzalesa D'Egare, toliko sam tužan jer nas za desetak dana Gonzales napušta. Zavukao nam se pod kožu i zavoljeli smo kao naše dijete", kazao je sinoć u punoj Makini njen voditelj Hassan Abdelghani prilikom otvaranja izložbe radova "Otvorenih očiju", slika realiziranih u originalnoj tehnici vatrom po drvu, kojom se služi ovaj španjolski, katalonski umjetnik - nomad koji je posljednjih godinu dana živio i djelovao u Puli.

Nakon prve izložbe u rodnoj Barceloni, već desetak godina izlaže diljem svijeta, a početkom prošlog ljeta premijerno se predstavio pulskoj publici također u Makini, kazavši tada da će Pula, posebno zimi, nakon ljetne vreve, biti idealna za njegovo stvaralaštvo. Tako se ova aktualna izložba s 20-ak slika na kojima senzualno tretira intimne motive (čežnje, poljubaca, frustracije, orgazma...) može s obzirom na autorovu relativnu mlađu dob i njegovu svjetonazorsku nomadsku usmjerenost na daljnja putovanja i upoznavanja drugih kultura i civilizacija, nazvati i 'rani pulski radovi'.

- Hvala vam što ste me učinili dijelom vas. Ovdje je večeras i moj otac, koji je došao na svega nekoliko dana u Istru. Oduševljen je ovdašnjim ljudima jer su bez maski, otvoreni i slobodni, kazao je Gonzales. Izložba je otvorena do 12. travnja. (Z. ANGELESKI; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter