Izložba o istarskim filigranima s Kosova u Prištini

Otvorenje prištinskog postava izložbe 'Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre'
Otvorenje prištinskog postava izložbe 'Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre'

U Arheološkom parku Muzeja Kosova u Prištini otvorena je izložba pazinskog Etnografskog muzeja Istre "Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre". Ova je izložba od početka ove godine već bila prikazana u Poreču i Rovinju, a njenim postavom u Prištini na najljepši se način uspostavlja kulturni dijalog između sredina povezanih, uz ostalo, i filigranskim zanatom kao osebujnim izrazom kulturnog nasljeđa.

Izložba u Prištini otvorena je u nazočnosti ministra kulture, mladih i sporta Republike Kosovo Kujtima Shale, predstavnika hrvatske ambasade na Kosovu, ambasadora Finske, Češke i Italije te mnogobrojnih gostiju i članova filigranskih obitelji. Autorice izložbe, Ivona Orlić i Tamara Nikolić Đerić iz Etnografskog muzeja Istre, pozdravile su uzvanike konstatirajući da je ovo prvi korak kulturne suradnje između pazinskog i prištinskog muzeja te izrazile zahvalnost na konstruktivnoj i inspirativnoj suradnji koju se nadaju oplemeniti i budućim projektima. Nakon prigodnog govora ravnatelja Muzeja Kosova Skendera Boshtrake, izložbu je otvorio koautor i dizajner izložbe Agron Lešdedaj, inače potomak jedne od filigranskih obitelji koje su s Kosova doselile u Istru.

Izložba predstavlja filigranski nakit i predmete od srebrnih niti izrađene vještim prstima rovinjskih i porečkih filigrana, odnosno obitelji Butući, Lleshdedaj, Nikolov i Oroshi iz Rovinja te Šahta, Shahini, Ljači i Bisaki iz Poreča, koje su u Istru s Kosova doseljavale od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Rad na izložbi potrajao je tri godine, a kako u današnje vrijeme filigranski zanat polako nestaje uslijed poplave industrijskog i štancanog nakita, izložba o radu kosovskih filigrana u Istri doprinos je i očuvanju njihova umijeća kao nematerijalne kulturne baštine. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter