Ivan Jakovčić odlazi u Europski parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri je lista Kukuriku koalicije polučila najbolje rezultate u odnosu na druge dijelove Hrvatske što dokazuje činjenica da niti jedna lista u niti jednoj županiji nije dobila više od 60 posto glasova. Kako  je u nedjelju navečer rečeno u jednoj od televizijskih emisija, Ivan Jakovčić je individualni pobjednik ovih izbora. Kao doznajemo u stožeru IDS-a, u nedjelju navečer su se predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednik SDP-a Zoran Milanović telefonskim putem čuli više puta, što nam je potvrdio sam Miletić.

Odlučeno je da će Neven Mimica odraditi još jedan madat u Europskoj komisiji kao povjerenik i shodno tome, ali i shodno odličnim rezultatima u Istri,  Ivan Jakovčić preuzima njegovo mjesto u EU parlamentu. IDS dakle, od male regionalne stranke i potom stranke s nacionalnom težinom, izlazi iz tih okvira i postaje punopravna parlamentarna stranka Europe.

Ivan Jakovčić je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak za Glas Istre kratko komentirao ove izbore. Rekao je da je oduševljen ovakvim rezultatom.

- Želim se zahvaliti svima koji su mi dali povjerenje u Istri, ali u drugim dijelovima Hrvatske bez čije podrške ne bi dobio tako dobro mjesto. Još jednom se potvrdila snaga IDS-a u Istri. Veseli me činjenica da sam prepoznat kao kandidat i u drugim dijelovima zemlje. Moje su obaveze velike u EU parlamentu i maksimalno ću se založiti da sve te obaveze izvršim. Radujem se poslu u europskom parlamentu jer prema stranačkom dogovoru koalicije, trebao bi obnašati funkciju eurozastupnika. Naravno da ću se maksimalno posvetiti problermima s kojima se suočava Hrvatska i Istra, kaže Jakovčić.

Javnosti se u nedjelju kasno navečer na konferenciji za novinare obratio i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

- Zahvaljujem se svim biračima koji su prepoznali našeg kandidata na našoj listi. Mislim da je Istra ponovno pokazala veliko povjerenje koje ima prema IDS-u. Želim se zahvaliti svim biračima izvan Istre, pa i izvan Hrvatske koji su prepoznali upravo kvalitetu našeg kandidata i svoj preferencijalni glas dali Ninu Jakovčiću. Normalno da očekujemo kako će Nino zastupati sve one teze koje je tijekom kampanje govorio, a to su gospodarska područja bitna za Hrvatsku, brodogradnja, turizam i kultura. I ne manje bitno za što se IDS zalaže, a to je regionalizacija i decentralizacija. Izbori su završeni, a na nama je da zasučemo rukave i da nastavimo raditi svoj posao. Hvala svima na velikom povjerenju, izjavio je Miletić.

Uz Miletića i Jakovčića u nedjelju navečer u stožeru u Puli su bili gotovo svi čelni ljudi stranke. Ministar turizma Darko Lorencin nakratko se zaustavio u Splitskoj ulici i potom kreuo za Zagreb. Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza, istarski župan Valter Flego te njegovi zamjenici Miodrag Čerina, Viviana Benussi i Valerio Drandić s mnoštvom članova i simpatizera pratili su prijevremene neslužbene rezultate DIP-a. Video snimku s konferencije pogledajte ovdje. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter