Istri je nužno potreban centar za autizam

S konferencije za novinare Udruge za autizam Istra (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
S konferencije za novinare Udruge za autizam Istra (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

O prošlogodišnjim projektima te onima koje planiraju provoditi tijekom ove godine u Udruzi za autizam Istra na konferenciji za novinare govorili su predsjednica Evguenia Tranfić i članica Upravnog odbora udruge Dubravka Kovačević.

- U projekt "Rana intervencija i rehabilitacijski postupci s djecom predškolske dobi autističkog spektra", koji smo provodili tijekom gotovo cijele prošle godine, bilo je uključeno 19 djece od kojih 12 predškolske dobi s utvrđenom dijagnozom - poremećaj autističnog aspekta (PAS), a preostalih sedmero djece bila su ona iz rizične skupine u dobi su od dvije do četiri godine s područja Labina, Umaga i Pule. Za petero djece obavljena je opservacija prilikom koje je utvrđeno da svi iskazuju izražene elemente autističnog spektra, rekla je Tranfić.

Nažalost, dodala je, podrška djeci i roditeljima nedostatna je zbog kratkotrajnosti, pa je rad rehabilitatora s roditeljima bio usmjeren na osvješćivanje i promjenu ponašanja u smislu poticanja cjelokupnog razvoja i postavljanja granica u ponašanju. Ovaj su projekt financirali Istarska županija i UniCreditLeasing Croatia. Istaknula je da je lani održano i nekoliko predavanja za roditelje, struku i javnost. Aktivnostima su, kaže Tranfić, pojačali interes lokalnih zajednica cijele županije te znatno doprinijeli osvješćivanju o poremećaju autističnog spektra.

- Projekt ćemo provoditi i ove godine, a osim logoterapije i edukacijsko-rehabilitacijskih tretmana s korisnicima, predviđena je i edukacija odgojiteljica i stručnih suradnika, istaknula je Tranfić.

Također, u protekloj godini uređen je prostor udruge koji joj je Grad Pula u Rojcu ustupio 2011. godine. Derutni prostor kompletno je renoviran, a u njemu se provode edukacija i rehabilitacija djece s autističnim poremećajem te savjetovanja za obitelji, struku i odgajatelje. Za uređenje prostora utrošeno je oko 170 tisuća kuna, a sredstva su osigurali Istarska županija, Grad Pula, Caritas Porečke i pulske biskupije te Microsoft Windays 13.

Prema najavi predsjednice Tranfić, tijekom ove godine u Udruzi planiraju provoditi projekt "Rehabilitacija osoba s autizmom". Riječ je projektu koji je proizašao iz potrebe roditelja i djece te odraslih osoba s autizmom na području Istre, a realizirao bi se kroz neurofeedback terapiju, likovno-kreativne radionice za predškolsku djecu s autizmom kao i one za ostale osobe s autizmom.

Dubravka Kovačević ovom je prilikom istaknula dva glavna cilja udruge, koja inače, kako je rekla, obavlja posao države.

- U Istri je prvenstveno nužno potrebno postojanje, dakle otvaranje Centra za autizam. Tako bi se s okupljenim stručnjacima na jednom mjestu omogućio odgoj i obrazovanje djece s autizmom. Drugi, također veliki problem s kojim se susreću roditelji djece s autizmom je nepostojanje stambene zajednice. Maštamo o zgradi s okolišem, i to po mogućnosti na području Puljštine, navela je između ostalog Kovačević.

Na konferenciji je bilo govora i o projektu "Most", koji udruga Suncokret provodi od 2005. godine, a u sklopu koje su tijekom prošle godine, kroz različite radionice, studenti i volonteri imali mogućnost senzibilizirati se i educirati za probleme i teškoće s kojima se suočavaju osobe s poremećajem autističnog spektra. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter