Istra prednjači u vodoopskrbi, ali i zaštiti izvora

Akumulacija Butoniga (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Akumulacija Butoniga (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Akumulacija Butoniga, umjetno jezero u središnjoj Istri, višenamjenski je objekt, no osnovna mu je namjena vodoopskrba. Lani je upravo ova akumulacija omogućila da se amortiziraju ekstremne hidrološke situacije.

O akumulaciji Butoniga u funkciji vodoopskrbe bilo je govora na stručnom skupu kojim je na Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga Istarski vodovod Buzet jučer obilježio Svjetski dan voda.

Kvaliteta sirove vode u Butonigi varira ovisno o godišnjem dobu i dubini akumulacije, no, kako je rekao u sklopu svoga predavanja "Butoniga - kvaliteta vode za bolji život" prof. dr. sc. Ivan Mijatović, Butoniga ima izvanredan uređaj za obradu i pripremu vode za piće pa osigurava kvalitetne vodu tijekom cijele godine u svim uvjetima.

- Veliki dio svijeta danas vapi za pitkom vodom, a Istra to ima osigurano kroz sustav Butoniga, naglasio je Mijatović, profesor Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Laboratorija za tehnološke i otpadne vode.

Istra, rekao je, prednjači u vodoopskrbi, ali i u obradi otpadnih voda jer primjenjuje tehnologije koje će zaštititi podzemne izvore.

Prof. dr. sc. Perica Mustafić i prof. dr. sc. Milorad Mrakovčić sa zagrebačkog PMF-a obradili su značajke ihtiocenoze i trofija akumulacije Butoniga. Akumulacija, rekao je Mustafić, nije prirodno jezero već se mijenja ovisno o dotoku nutrijenata i treba svake godine donositi zaključke kako će se njome upravljati. PMF Zagreb kontinuirano obavlja monitoring akumulacije.

Sonja Zorko, tehnologinja u Istarskom vodovodu, govorila je o procesu kondicioniranja. Izgradnjom cjevovoda od Senjskog mosta do postrojenja Butoniga u lipnju prošle godine u procesu kondicioniranja počela se koristiti i voda iz izvora Bulaž, rekla je Zorko.

Stručnom skupu bio je nazočan direktor Vodnogospodarskog odjela Rijeka Hrvatskih voda Darko Višnjić te načelnici i gradonačelnici jedinica lokalne samouprave, ujedno i osnivača Vodovoda.

Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina podsjetila je da su zbog ekstremnih suša sve oči lani bile uperene u akumulaciju Butoniga. Ove godine situacija je drugačija, vodostaj akumulacije približio se koti od 40 metara nad morem, što je uz više nego dobru izdašnost izvora garancija sigurne vodoopskrbe.

Obilježavajući Svjetski dan voda, Istarski vodovod Buzet širom je otvorio svoja vrata pa su posjetitelji, među njima brojna djeca iz vrtića i škola, organizirano obilazili izvorišta Sv. Ivan i Gradole te Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Labinske Tratinčice i Školjkice na izvoru

Polaznici odjeljenja Tratinčice i Školjkice iz labinskog Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" danas posjetili izvorište Fonte Gaja - Kokoti, ključno za vodoopskrbni sustav Vodovoda Labin. Autobusom su nastavili uz sliv Raše do Bršice i Trgeta, odnosno njenog ušća, i posjetili Tunaricu. Izlet za Svjetski dan voda organiziran je u sklopu projekta "Labin - zdravi grad" u suradnji s Vodovodom, a financirao ga je Grad Labin. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter