Istra je žrtva krivih poteza u slovenskoj politici

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Slučaj teran je pred raspletom, koji bi ipak mogao biti odgođen tuži li Slovenija Europsku komisiju. IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić, koji se u Bruxellesu problemom terana bavi od početka mandata, nada se kako će delegirani akt Europske komisije biti prihvatljiv svima, te da će se oko terana smiriti strasti.

- Pozvali ste na smirivanje strasti oko terana i prestanak "vinskog rata". Ima li u tom ratu pobjednika i gubi li išta Slovenija (i njezini vinari) s time što će istarski proizvođači ponuditi teran iz Hrvatske Istre?

- Slovenski vinari već desetljećima uspješno proizvode i prodaju odlično vino kojega svi znamo kao Kraški Teran. Dakle, ništa se neće dogoditi lošega za njih ako naši vinari, kao i dosada, imaju Teran na tržištu. Uvjeren sam da bi za Teran trebala trojna prekogranična zaštita izvornosti: hrvatska, slovenska i talijanska. To bi bilo moderno rješenje u europskom duhu. Uostalom istarski pršut je tako prekogranično zaštićen i nadam se da će to biti uskoro i s istarskim ekstradjevičanskim maslinovom uljem. Izgubili smo svi samo previše vremena i živaca, a nije nam trebalo.

- Što točno predviđa delegirani akt EK o teranu, može li se to vino po njegovom usvajanju neometano distribuirati unutar EU?

- Delegirani akt kaže da se vino Teran u Istri proizvodi od sorte Teran i da etiketa na boci mora imati u istom vidnom polju riječi:  "Hrvatska Istra - Teran". Riječ "Teran" mora biti napisana u manjem fontu od oznake "Hrvatska Istra". To je pravorijek Europske Komisije. On je kompromisan i prihvatljiv jer zadržava riječ "Teran" u nazivu vina. Nakon što Akt stupi na snagu očekujem normalnu prodaju vina. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter