Istra 1961 bez stalne "jedinice"

Dokazivanje na svakom treningu - Antonijo Ježina (M. MIJOŠEK/arhiva)
Dokazivanje na svakom treningu - Antonijo Ježina (M. MIJOŠEK/arhiva)

Specifičan je po mnogo čemu trener Istre 1961 Igor Pamić. Između ostalog i po procjeni talenta igrača, jer nemali je broj igrača koje je osobno otkrio, podigao i potom im unosnim transferom omogućio da žive od nogometa.

Specifičan je i po tome što je s dvije godine i gotovo punih devet mjeseci staža na klupi pulskog prvoligaša uvjerljivo najdugovječniji među trenerima Prve HNL, zatim po tome što mu ova ljetos u neimaštini stvorena momčad ispisuje zlatne stranice u povijesti pulskog nogometa, ali i po još nečemu.

Teško je, ne samo u HNL-u, naći trenera koji će golmana tretirati kao običnog igrača. U pravilu, treneri se odlučuju za "jedinicu" i onda na nju zaborave, a mijenjaju onih deset ispred. Kod Pamića to pravilo "ne drži vodu".

- Golmane tretiram kao bilo kojeg drugog igrača u polju i zato ih nekad mijenjam i iz taktičkih razloga, rekao je nedavno Pamić odgovarajući na pitanje kako to da je na Poljudu na pulskom golu umjesto očekivanog Prskala osvanuo Ježina.

I doista, nije Pamić slagao. I ranije dok je bio trener Karlovca znao je mijenjati golmana, a to je karakteristika i ovog drugog njegovog mandata u pulskom prvoligašu. U sezoni 2011/12 prvi je golman bio Ivan Mance, ali samo do zimske stanke. Tada je uz ozljedu Mancea i dobar rad na treninzima status "jedinice" izborio Andrej Prskalo, koji je potom branio cijelu polusezonu.

Prošle sezone kao prvi golman krenuo je upravo Prskalo, a onda je u zadnja četiri susreta jesenske polusezone na pulski gol stao Božidar Radošević. Potom je u zimskoj stanci doveden Antonijo Ježina, koji je branio početkom proljeća, da bi ga na tri utakmice zamijenio Prskalo, nakon čega je ponovno Ježina stao na gol. Slično je i ove polusezone.

Ježina je startao i branio u prvih deset kola zaradivši čak i poziv u A reprezentaciju za prijateljski susret u Koreji, a onda je Pamić na gol gurnuo Prskala koji je branio pet prvenstvenih i dvije kup utakmice, da bi sad na Poljudu, prilično iznenađujuće, ponovno među vratnice stao Ježina. (R. CAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter