Istarski kulturni proračun deblji za sto tisuća kuna

S lanjskog Motovun Film Festivala (J. PREKALJ)
S lanjskog Motovun Film Festivala (J. PREKALJ)

Program javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2014. godinu izglasan je na lanjskoj sjednici Županijske skupštine održanoj 12. prosinca i iznosi 4,75 milijuna kuna, što je sto tisuća više nego lani. Rast prati prošlogodišnji trend kad je kulturni proračun također bio veći sto tisuća kuna od onog iz 2012. godine.

Na natječaj za županijska sredstva prispio je čak 501 zahtjev, od čega je 488 bilo potpunih u kojima se od ukupno zatraženog iznosa - 99,7 milijuna kuna - od Istarske županije tražilo 40,8 milijuna za razliku od lanjskih 18,2 milijuna.

Program javnih potreba u kulturi Istarske županije podijeljen je u dvije uobičajene stavke: kulturni programi - javne potrebe (2,25 milijuna kuna) i kulturni programi - ostalo (2,5 milijuna). U dijelu proračuna koji se tiče javnih potreba suštinski nema novosti pa možemo zaključiti da svi veći korisnici dobivaju iznos jednak onom lanjskom. Gledano po stavkama, svi su iznosi jednaki kao prijašnjih godina pa će za književnost i izdavaštvo Županija iduće godine izdvojiti 220 tisuća kuna, dok će za glazbeno-scenske manifestacije izdvojiti 300 tisuća kuna.

Za zaštitu materijalne kulturne baštine i muzeologiju ponovo je predviđeno je sveukupno 800 tisuća (što je trend koji traje od 2010. godine), a za vizualne umjetnosti Županija će osigurati 200 tisuća te za nove medijske kulture 180 tisuća kuna, što su također iznosi jednaki onim lanjskima.

Za sve proračunske korisnike koji se nalaze u stavci nematerijalna kulturna baština predviđeno je standardnih 300 tisuća kuna, a korisnici u stavci međunarodna suradnja mogu očekivati uobičajenih 150 tisuća kuna. Tu su i ostali programi kojima je Županija namijenila 100 tisuća kuna.

No, promjena ima u stavci kulturni programi - ostalo u koju je uvršten projekt "Istra od Rima do Austrije" zagrebačke galerije Klovićevi dvori kojemu pripada 150 tisuća kuna. Među novostima tu je i 50 tisuća kuna koje su predviđene za izdavanje sabranih djela Milana Rakovca te 50 tisuća kuna za projekt "Plešem u Istri" Zagrebačkog plesnog ansambla. Već tradicionalno, proračunski korisnik koji u ovoj stavci dobiva najviše sredstava je Motovun Film Festival (400 tisuća), tu su još Zagrebački plesni ansambl - 13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat (200 tisuća), Pula Film Festival - 61. festival igranog filma u Puli (200 tisuća), SAKUD Pula - 20. PUF (150 tisuća) i udruga Sa(n)jam knjige u Istri (240 tisuća kuna). (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter