Istarski demokrati protiv ustupanja Muzila mimo volje građana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Lista Istarskih demokrata u 8. izbornoj jedinici na čijem je čelu Damir Kajin danas je u Puli predstavila svoj program te se ujedno kritički osvrnula na najnoviju odluku Vlade oko raspisivanja natječaja za izbor investitora na Muzilu.

- U izbore krećemo sa sloganom "Istra Istrijanima i pošteno za Istru i Kvarner" s osnovnim ciljem da se vlast vrati narodu i ukinu monopoli. Ovo što si dopušta ova Vlada, da mimo volje građana Pule ustupa Muzil, je bezobrazluk. Muzil je duša i tijelo Pule. To je 170 hektara srca ovoga grada. Kako izgleda kada Vlada ustupa vojne objekte, najbolje pokazuju pulski primjeri - Monumenti i Katarina. Do jučer su ti objekti bili zapušteni, danas su dodatno devastirani. Govorili su da će u koncesiju dati i Brijune, naručili su studiju koju su platili gotovo 7 milijuna kuna da bi konstatirali da je koncesija koncesionaru neisplativa, kazao je Kajin te istaknuo kako u mandatu ove Vlade nije sagrađen niti jedan novi hotel.

- Protiv smo da se Muzil ustupa bez ili mimo volje građana, bez referenduma, jer bi mogao doživjeti sudbinu pulske kanalizacije. Nije dovoljno da je zagadila cijeli grad, sada je počela poplavljivati i gradske sadržaje. Ovo što čini  Milanović, je podilaženje lokalnoj vlasti i interesima špekulativnog kapitala. Kako je prošao natječaj za Kupare, tako će i za Muzil. Za Kupare je stigla samo jedna obvezujuća ponuda, a i ovaj Rus, navodno, se ne može vratiti u Rusiju, istaknuo je Kajin.

Potpredsjednik Istarskih demokrata Frane Milat  istaknuo je da Pula prostora za širenje zbog zbijenosti okolnih mjesta i gradova ima jako malo zbog čega je težina odluke oko Muzila bitna.

Kajin je također naveo da treba ukinuti deviznu klauzulu i izvršiti konverziju svih kredita u kune te da su krediti u švicarcima samo jedna dvadesetina problema. Posvetit će se i malim poduzetnicima za koje kaže da su izbrisani te da ih treba spasiti.

- Nudimo drugačiji  pristup rješavanju osobnoga duga. Prvi korak  je ukidanje zatezne kamate pri ovrhama, drugi je da trošak ovrhe ide na račun države, treći  je otpis duga za nezapošljive osobe, četvrti je moratorij za one bez prihoda, a peti korak je dogovor o otplati, kazao je Kajin.

Što se tiče kapitalnih investicija za Istru i Primorsko-goransku županiju dodaje da je nužna obnova luka Bršica, Rijeka i Pula, željeznice te gradnja željezničkog tunela, zatim nastavak gradnje Ipsilona, a tu su i LNG, autocesta Žuta lokva- Rijeka, nizinska pruga te spojevi cesta i željeznica preko Slovenije do Italije. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter