Ipak se širi ograda duž schengenske granice

Metalna vrata nasred puta Vodice- Golac (Milivoj MIJOŠEK)
Metalna vrata nasred puta Vodice- Golac (Milivoj MIJOŠEK)

Mikrolokacije postavljanja privremenih tehničkih prepreka ne otkrivamo, izjavili su u Ureda Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, od kojeg smo zatražili odgovor na pitanje nastavlja li se sa postavljanjem žičane ograde uz državnu granicu u Istri, odnosno na istarskom Krasu. Na to je pitanje stigao barem načelan odgovor, ali je zato bez odgovora ostalo drugo pitanje hoće li se metalna vrata poput onih postavljenih nasred makadamskog puta Vodice- Golac, uskoro postaviti i na graničnim prijelazima na Ćićariji: Jelovice - Podgorje i Slum - Rakitovec.

Privremena mjera?

Ured Vlade Republike Slovenije navodi da je "Odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka slovenska Vlada usvojila još u studenom 2015. godine. Radi se o nužnoj i privremenoj mjeri koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske schengenske granice ponovi li se slučaj masovnog migracijskog vala, kao i cjelovito osiguranje ljudi i njihove imovine. S postavljanjem privremenih tehničkih prepreka nastavlja se na nekim ključnim područjima na kojima bi s obzirom na dosadašnje iskustva moglo doći do pokušaja masovnog dolaska na područje Republike Slovenije."

- Do sada je postavljeno 193 kilometra privremenih tehničkih prepreka i to od graničnog prijelaza Gibina u Općini Razkrižje do doline rijeke Dragonje u općinama Piran i Kopar. Privremene tehničke prepreke maknute su sa nekih tranzitnih područja, graničnih prijelaza, iz naseljenih mjesta i turističkih destinacija te na područjima gdje bi eventualan rast vodostaja rijeka ugrozio postavljene prepreke, te ih zamjenjujemo s panelnom ogradom. Panelne ograde postavljaju se na području PU Murska Sobota, PU Maribor, PU Celje, PU Novo Mesto, PU Ljubljana i PU Koper. Privremene tehničke prepreke iz panelnih ograda postavljene su u dužini od 33 kilometra, a zamjena protječe u skladu s prihvaćenim nacrtom i u dogovoru s lokalnim zajednicama i provodi se i dalje u kontinuitetu, navodi se u odgovoru ureda slovenske vlade za informiranje.

Kada je zbog bojazni od zaoštravanja izbjegličke krize u prosincu pretprošle godine slovenska vojska počela postavljati žilet žicu kod istarskih graničnih prijelaza, pa tako i pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec te graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje na Ćićariji, izazvalo je to veliki interes javnosti. Nakon jednogodišnjeg zatišja, sada se duž schengenske granice, dodatno širi žičana ograda. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter