Investitori nude Tinjanu dobit od solarne elektrane

Austrijsko-hrvatska tvrtka namjerava graditi elektranu snage jednog megavata (M. MIJOŠEK/arhiva)
Austrijsko-hrvatska tvrtka namjerava graditi elektranu snage jednog megavata (M. MIJOŠEK/arhiva)

Investitori, koji žele podršku Općine Tinjan u realizaciji poljoprivrednih i energetskih projekata u poslovnim zonama Muntrilj i Finida, obratili su se na zadnjoj sjednici općinskim vijećnicima.

Janko Šupih-Kvaternik iz austrijsko-hrvatske tvrtke Izvor energije Beta, koja namjerava graditi fotonaponski sustav (solarnu elektranu) snage jednog megavata u zoni Muntrilj, kazao je da su prije mjesec dana ishodili lokacijsku dozvolu, a da će u realizaciju projekta krenuti odmah po ishođenju građevinske dozvole, do čega je još potrebno napraviti parcelizaciju i glavni projekt.

Nude Općini tri posto dobiti elektrane što bi, ovisno o insolaciji, iznosilo od 15 do 20 tisuća eura godišnje, a o tome će Općinsko vijeće odlučivati na nekoj od idućih sjednica. Elektrana bi se prostirala na nešto više od 20 tisuća četvornih metara zone, a na pitanje vijećnika Mirjana Bratulića tko će zbrinuti otpad po okončanju rada (solarni paneli imaju vijek trajanja od 20 do 25 godina), odgovoreno je da je to obaveza vlasnika.

Donesena je nova odluka o komunalnom doprinosu kojim se za jednokratnu uplatu odobrava 10 posto popusta. Obročno plaćanje moguće je u šest rata, a za nove poslovne objekte u 12 rata.

U područni je vrtić upisano 18 novih polaznika pa će u cjelodnevnom programu vrtića biti 24 djece, a u poludnevnom, za što će se koristiti i prostor CMOK-a, njih 16. Općinski dug prema pazinskom matičnom vrtiću gotovo je anuliran te iznosi oko osam tisuća kuna, kazao je načelnik Goran Hrvatin.

S obzirom na lošu financijsku situaciju Općine, načelnik Hrvatin predložio je smanjenje putnih troškova općinske administracije te plaća u visini od 10 posto, što nisu svi unisono podržali pa je odluka prolongirana za mjesec dana. Dano Červar je zatražio da se formira stručna grupa koja će rješavati pitanje opasnih raskrižja na Tinjanštini, a Hrvatin je obećao da će o tome sazvati sastanak idućeg tjedna. Odlučeno je da se ide u prodaju općinskog zemljišta površine 1.600 četvornih metara pokraj sela Danijeli po početnoj cijeni od 27 eura za kvadrat. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter