Ima da te ima: Začudni i iskreni dječji svjetovi


Ovacijama oduševljene publike u kojoj je bilo najmlađih, ali i onih starijih koji redovito pohode sve predstave u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, ispraćena je obnovljena verzija predstave ovoga kazališta "Ima da te ima" Aleksandra Bančića i Marijane Peršić čiji su protagonisti i režiseri sad Lana Gojak i Rade Radolović.

Predstava je prvi put odigrana 2003. godine, potom 2010, a tada su glumili njezini autori Bančić i Peršić. Koreografkinja je Andrea Gotovina, autor glazbe Marijan Jelenić, kostimografkinja i scenografkinja Vesna Šuput, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta.

Predstava u trajanju od oko 40 minuta, a najprimjerenija djeci predškolske dobi te učenicima prvih i drugih razreda (premda takve predstave nemaju dobre granice) donosi dogodovštine brata i sestre Tina i Tine koji su trenutno sami kod kuće (ne spominje se gdje su roditelji u tom trenutku) i vrijeme provode igrajući se, zezajući se, naravno i svađajući se, prepirući se, glupirajući se te zabavljajući se.

Između njih je malena dobna razlika, a Gojak i Radolović totalno su se "ufurali" u taj dječji svijet, pripremali su se za predstavu odlazeći u vrtić "Vjeverica" te gledajući kako se djeca igraju, zabavljaju, skaču, uživaju, svađaju…

U ovoj su se predstavi Gojak i Radolović dobrano naskakali, rasplesali, pokazavši zavidnu tjelesnu kondiciju - jer su bili poput djece, stalno po podu, valjali se, špotali, svađali, mirili.

Brat i sestra u druženju s igračkama, pjesmom i plesom, dramskom igrom prikazuju svoj dječji svijet isprepleten vlastitim začudnim pitanjima o tome čemu služe roditelji, odakle dolaze djeca, što je strah, čemu služe prijatelji...

Njihovi su dijalozi pokazali čudesne svjetove odrastanja i djetinjstva u najširem spektru - od strahova, slutnji, čežnja, nadanja, ujedno i uokvirivši muško-ženske odnose već od ranog djetinjstva - koliko su oni slični, a ujedno i različiti.

Scenografija je bila atraktivna i šarena, da privuče pozornost djece, a budući da je na sceni čitavo vrijeme živahno, bučno, veselo - dječja je pozornost čitavo vrijeme bila visoka.

Reprize su na programu u subotu u 11 i u 18 sati, te 1. i 2. veljače u 9.30 i u 10.30 sati. (Vanesa BEGIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter