IDS protiv umanjenja stečenih ženskih prava

Sandra Ćakić Kuhar i Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)
Sandra Ćakić Kuhar i Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

U Istarskom demokratskom saboru protive se marginalnim skupinama u hrvatskom društvu koje pokušavaju umanjiti stečena prava žena, prije svega pravo na pobačaj, te smatraju da se loša demografska slika može popraviti kvalitetnim mjerama obiteljske politike, a ne retradicionalizacijom i vraćanjem u 19. stoljeće, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu Dana žena, predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednica stranačkog Kluba žena Sandra Ćakić Kuhar.

- Nismo zadovoljne položajem žena u današnjem društvu. Umjesto da vladajući vode brigu o obiteljskoj politici, mjerama za poboljšanje ekonomskog položaja žena i obitelji, o mladima koji svakodnevno napuštaju državu, oni se okreću radikalnim, nazadnim stavovima i još vode ideološke bitke iz prošlosti. S druge strane, ponosna sam što je položaj žena u Istri u mnogočemu povoljniji u odnosu na ostatak države. Istra ide ukorak sa suvremenim trendovima angažmana žena u javnom životu, bilo da je riječ o spolu, nacionalnosti, jeziku ili vjerskom opredjeljenju, rekla je Ćakić Kuhar, te najavila još jači angažman Kluba kad je u pitanju povećanje političke zastupljenosti žena u regiji.

Čestitajući ženama njihov dan, Miletić je kazao da su izjednačavanje plaća i prava glasa žena s muškim kolegama izazovi koje su žene postavile prije više od stotinu godina. No, po njemu je situacija u 2017. godini daleko od zadovoljavajuće.

- Ponosan sam što u Istri i IDS-u nikakva retrogradna kretanja ne dolaze u obzir, a IDS putem svog Kluba žena upućuje jasnu poruku da gradimo budućnost u kojoj svi članovi društva imaju pravo na punu ravnopravnost. Posebno nas veseli što u našim redovima imamo ukupno 41 vijećnicu i 9 predsjednica gradskih i općinskih podružnica IDS-a, dvije predsjednice zajednica podružnica, 4 članice Predsjedništva i dvije potpredsjednice stranke, te više od 1.900 članica, među kojima je 28 posto visokoobrazovanih, izjavio je Miletić.

Nažalost, uzimajući u obzir novije događaje koji se tiču ženskih prava, Hrvatska je na putu vraćanja nekoliko desetljeća unazad. Toliko smo dugo čekali odluku Ustavnog suda kojom je odbačen zahtjev za zabranom prava žena na izbor. Cijelu će materiju Sabor regulirati novim zakonom kojem će prethoditi sveobuhvatna javna rasprava, a IDS će dati svoj doprinos da rasprava o novom zakonu bude na razini, izjavio je Miletić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter