IDS će sve kandidate najaviti do početka ožujka

I dalje zajedno - Boris Miletić želi zadržati Pulu, a Valter Flego cijelu županiju (Neven LAZAREVIĆ)
I dalje zajedno - Boris Miletić želi zadržati Pulu, a Valter Flego cijelu županiju (Neven LAZAREVIĆ)

Ponuda IDS-a za svibanjske lokalne izbore biti će, kako najavljuje stranačko vodstvo, šarolika. "Biračima će se ovih dana, do početka ožujka, predstaviti svih kandidati za načelnike općina i gradonačelnike. Neki od njih su nova lica, a neki su iskusni na političkoj sceni", kažu u IDS-u.

IDS će nova imena ponuditi za gradonačelnike Buja, Poreča, Umaga, Rovinja i Labina, pa su se javnosti već predstavili umaški kandidat Daglas Koraca, te Marco Paliga i Valter Glavičić koji će pokušati zadržati gradonačelnička mjesta za tu stranku u Rovinju i Labinu.

Ponovo stari

U Buzetu, Pazinu, Novigradu i Puli u izbornu utrku ući će "stari" gradonačelnici - Siniša Žulić, Renato Krulčić, Anteo Milos i Boris Miletić. Za župana će se ponovno kandidirati Valter Flego.

 Zanimljivo je kako će glavni protukandidat Borisu Miletiću biti nezavisni vijećnik Maurizio Licul na listi SDP-a (iako se u kuloarima najavljivalo kako će on biti kandidat Mosta), a očekuje se da će svog kandidata ponuditi HDZ (spominje se Ivica Butorac), Živi zid, te poneki nezavisni kandidat.

U IDS-u ističu kako očekuju dobre rezultate, te povratak u izvršnu vlast i u mjestima gdje su u sadašnjem mandatu u opoziciji. Prije svega, fokusirani su na uspjeh u Umagu, kojeg sada vodi SDP, ali i na uspjeh "preko Učke" - u liburnijskim gradovima i općinama gdje bi, zajedno s koalicijskim partnerima, mogli sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Nova lica

Po procjenama stranačkog vodstva, IDS bi mogao sudjelovati u vlasti u Opatiji, Lovranu i Matuljima. Očekuje se nastavak suradnje sa SDP-om u Primorsko-goranskoj županiji, te ostanak u Gradskom vijeću Rijeke, kojeg sada vodi IDS-ova Dorotea Pešić-Bukovac.

Sudjelovanje u općinskim i gradskim vlastima u Rijeci i okolnim mjestima smatra se strateškom pripremom za neke naredne parlamentarne izbore - na kojima bi IDS s partnerima iz PGS-a i Liste za Rijeku mogao dobiti četvrti saborski mandat. Na izborima prošlog rujna nedostajalo im je oko tisuću glasova.

Objava cjelokupne liste kandidata za predstojeće lokalne izbore značit će i početak "pretkampanje" u kojoj će se biračima mnogo toga jamčiti i obećavati. Najinteresantnije će biti vidjeti kako će se, kad počne utrka, ponašati nova lica i manje iskusni kandidati za mjesta gradonačelnika i načelnika, jer će se već tada vidjeti koliko su spremni za posao koji žele, na račun poreznih obveznika, raditi u narednom četverogodišnjem mandatu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter