I Podravka spašava Mirnu putem predstečajne nagodbe

Ukupni dugovi Mirne popeli su se na 56,5 milijuna kuna (D. MEMEDOVIĆ)
Ukupni dugovi Mirne popeli su se na 56,5 milijuna kuna (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što je krajem kolovoza 2014. Podravka kupila većinski paket dionica Mirne i u studenome postavila svoje predstavnike da preuzmu vođenje rovinjskog riboprerađivača, očekivanja javnosti su bila su da je agoniji Mirne došao kraj i da će sada normalno funkcionirati u sastavu velikog domaćeg prehrambenog diva. Međutim, događaji koji su uslijedili upućuju da se ništa na dobro nije promijenilo i da je sudbina Mirne ponovno dovedena u pitanje.

Analiza poslovanja

Prije godinu dana svjedočili smo da Ministarstvo financija, tada predvođeno Slavkom Linićem, nije prihvatio predstečajnu nagodbu Geneze radi spasa Mirne. Nakon toga su očekivanja bila usmjerena na stečaj kao posljednju poslovnu priliku za spas tvrtke koja posluje od 1877. godine. Tako je bilo do dolaska Podravke, a sada ta tvrtka ponovno nameće predstečajnu nagodbu kao model spasa rovinjskog riboprerađivača čiji su se ukupni dugovi popeli na 56,57 milijuna kuna.

To je Mirna zatražila još prije mjesec dana, 24. prosinca, kao rezultat detaljne analize novog direktora Vladimira Bunića o zatečenom stanju, u kojoj je zaključio da Mirna ne može trajnije ispunjavati svoje dospjele obveze. Do zaključka je došao u prvom mjesecu rada tijekom kojeg je pokušao provesti financijsko restrukturiranje i osigurati stanje likvidnosti.

U zahtjevu za otvaranje predstečajne nagodbe naveo je da je pokušao uspostaviti stanje likvidnosti u pregovorima s vjerovnicima, a bez iniciranja postupka predstečajne nagodbe. To očito nije bilo moguće pa je zatražio privremenu mjeru kako bi mogao isplaćivati plaće za više od 237 stalnih radnika, koliko ih je bilo 18. prosinca. Odnosno, zatražio je da račun tvrtke ne bude blokiran u razdoblju od podnošenja prijedloga za predstečajnu nagodbu do otvaranja postupka.

Da Podravka ipak nije digla ruke s Mirne i da u njezinim pogonima planira daljnji razvoj, ako prođe predstečajna nagodba, direktor je najavio i u jednom dokumentu koji je predao Fini. Naveo je da Podravka godišnje proda 3.000 tona asortimana konzervirane ribe pod brendom Eva te od tog posla prihoduje 100 milijuna kuna iz inozemstva te 40 milijuna kuna iz Hrvatske. Ono u čemu Podravka vidi priliku u Mirni je da se proizvodnja tih konzervi preseli u Rovinj s obzirom da koprivnički prehrambeni div nema vlastite kapacitete, a konzerve Eva dobavlja od domaćih i inozemnih proizvođača.

Otežavajuća okolnost

Dodatna poteškoća u poslovanju Mirne, koja se pojavila dolaskom Podravke, je to što je nedavno otuđena tvrtka kćer Mirna ribolov putem koje je Mirna vršila svoje poslovanje. Inače, Geneza je još lani podnijela zahtjev za pokretanje predstečaja Mirne ribolov. Zahtjev je usvoje krajem kolovoza, a krajem prosinca odobreno im je produženje roka za provođenje postupka za dodatnih 60 dana. Ukupan iznos utvrđenih tražbina ove tvrtke iznosi 27,97 milijuna kuna. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter