HZZO htio kazniti Sarnavku zbog volontiranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica udruge BaBe Sanja Sarnavka, koja se liječi od karcinoma dojke, potužila se na stranici Vlade na Facebooku da HZZO namjerava kazniti nju i njenu obiteljsku liječnicu jer dok je na bolovanju povremeno volontira za svoju udrugu.

"Pa gdje to ima da te prozivaju zato što povremeno nešto napraviš, i to bez novčane nadoknade i to teško bolesna. Sramota i svinjarija, ali neće tek tako lako proći", poručila je Sarnavka Vladi nakon što je neuspješno nazivala nadležne u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u da ustanovi u čemu je problem.

- Zanima me kako se može doći do Ministarstva zdravlja - ni na jedan broj nitko se ne javlja satima. Broj HZZO-a jedva sam pronašla, ali stalno je zauzeto. Imam karcinom i primam kemoterapiju. Na bolovanju sam od operacije. Sada mi je javila liječnica opće prakse da HZZO protiv mene, a valjda i nje, podnosi prijavu jer sam u intervjuu Gloriji rekla da povremeno nešto volonterski odradim za svoju organizaciju, poručila je Sarnavka Vladi na Facebooku.

Direktor HZZO-a Siniša Varga, kojem se Sarnavka također obratila preko Facebooka, tvrdi da HZZO nema razloga kažnjavati nju ni njenu liječnicu. "Radi se o uobičajenom postupku kontrole, kao kod 47.000 drugih osiguranika koji su na bolovanju. Niti je u pitanju kazna niti skraćivanje bolovanja", odgovara Varga. "Zakon zabranjuje rad na radnom mjestu za vrijeme bolovanja, ali u ovakvom slučaju sankcija nema. Pacijent bi morao izbjegavati radnje koje štete zdravlju, a Sarnavka je i sama priznala da je nakon kemoterapije išla na put koji joj je štetio. Želim joj brzi oporavak, a zdravstveni joj je sustav na raspolaganju", zaključuje direktor HZZO-a. (LJ. B. M.)


Podijeli: Facebook Twiter