Humanitarna akcija "Mala pomoć za veliki početak"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Humanitarnom akcijom Mala pomoć za veliki početak u organizaciji Udruge Zdravi Novigrad prikupljeno je 17.651 kuna za unapređenje školovanja trojice prvašića koji na jesen kreću u prvi razred osnovne škole. Nikola Geljić, Rafaell Vukić i Noah Blašković su na prigodnoj svečanosti na terenu Nogometnog kluba Dajla u subotu dobili svako svoj laptop, odnosno tri prijenosna računala, jedan joystick, jedan čuvar tipki i jedna posebna tipkovnica u boji, prema potrebi djece. 

Humanitarna akcija je trajala do 27. srpnja, a tijekom tri mjeseca je Zdravi Novigrad na razne načine skupljao novčana sredstva. Za pomoć djeci u okviru akcije uključili su se veterani nogometnih klubova Dajla i Novigrad, a potom i u prigodnom turniru nogometaši Višnjana, slovenskih  Medvoda, Mariano del Friuli iz Italije te porečki Jadran. Početkom same akcije započete su antistres radionice koje je vodila koordinatorica udruge Patricia Radošić-Šabalja. Udruga UPKA Error se uključila tako što su na ulazu na njihovu predstavu „Večer s ubojstvom“ skupljene donacije u visini od gotovo devet tisuća kuna. Vrtić Tičići iz Novigrada, u koji su polazila djeca za koju je skupljana pomoć, su na završnoj predstavi krajem svibnja skupljali sredstva prodajom hrane i pića. U akciju su se uključili i individualni donatori koji su priloge uplaćivali na račun akcije. 

U subotu je na nogometnom igralištu u Dajli upriličeno druženje donatora, članova udruge i roditelja djece, a trojici dječaka su uručeni vrijedni pokloni.  U znaku zahvale za sudjelovanje u akciji predsjednica udruge Zdravi Novigrad Vivijana Fakin uručila je predstavnicima klubova, udruge i vrtića originalni uradak  s otiskom ruke dječaka u kojemu su tri oslikana srca uz natpis Mala pomoć za veliki početak i za čiju je izradu zaslužno nekoliko članica udruge, Sanja Vivoda i Zvjezdana Davanzo. Uz četrdesetak okupljenih događaju su bili nazočni, gradonačelnik Anteo Milos, pročelnik odjela za društvene djelatnosti Alen Luk i Predsjednica gradskog vijeća Katarina Nemet. Nakon službenog dijela uslijedilo je zajedničko fotografiranje je prijateljska utakmica te druženje uz ćevape i kolače koje su priredile članice udruge. 

Udruga Zdravi Novigrad osnovana je u listopadu 2013. s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja kvalitete života građana svih dobnih skupina. To čini organizacijom raznih aktivnosti od predavanja i radionica u svrhu prevencije bolesti i zaštite zdravlja, do edukativno-ekoloških akcija, humanitarnih akcija i kreativnih radionica u okviru organizacije slobodnog vremena građana. U svrhu povezivanja udruga te zajedničkog djelovanja i većeg uključivanja građana i poticanja aktivizma udruga u svoje aktivnost često uključuje ostale udruge i društva na području Novigrada, ali i šire pa je u gotovo tri godine postojanja udruge uspješno odrađeno već nekoliko zajedničkih aktivnosti. Od svibnja ove godine u okviru udruge djeluje Savjetovalište Zdravog Novigrada koje građanima nudi psihološku pomoć i podršku, podršku djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima kroz stručni rad i posudbu didaktičkih igračaka, pomoć u učenju i pisanju zadaća učenicima nižih razreda osnovne škole. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter