Hrvatin: Za Tinjan se čulo zahvaljujući pršutu

Na sajmu će se predstaviti i novootvorena pršutana obitelji Franjul iz Svetog Petra u Šumi (M. ANGELINI/Arhiva)
Na sajmu će se predstaviti i novootvorena pršutana obitelji Franjul iz Svetog Petra u Šumi (M. ANGELINI/Arhiva)

Sedmi Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu održat će se idućeg vikenda, 19. i 20. listopada, pa načelnika Općine Tinjan Gorana Hrvatina pitamo što posjetitelje očekuje na ovogodišnjem ISAP-u.

- Ove godine imamo najviše izlagača, samo s pršutima dolaze nam čak 32 izlagača, a uz njih još petnaestak izlagača sira, vina i drugih proizvoda. Španjolci nam ove godine dolaze s čak stotinu komada pršuta, prošle su ih godine imali premalo za sve koji su ga željeli kušati.

Već tradicionalno nam dolazi pršut Vulcano iz Austrije, ponovno ćemo imati i pršute iz Portugala, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a ove godine na ISAP-u ćemo prvi put imati pršut iz Crne Gore te slavonsku šunku. Država-partner ovogodišnjeg ISAP-a je Italija, odnosno pršut iz Toscane, a dolaze i dva nova izlagača iz Italije.

- Na popisu izlagača je samo osam proizvođača istarskih pršuta, zašto ih je tako malo? Sjećamo se da ih je prijašnjih godina bilo više.

- Nekoliko istarskih pršutana koje su prijašnjih godina bile redovite više nemaju pršuta na zalihama, svu su svoju proizvodnju već rasprodale i nemaju čime sudjelovati na ISAP-u. No, ove će godine prvi put nastupiti novootvorena pršutana obitelji Franjul iz Svetog Petra u Šumi.

- Koliko vam je pršut pomogao u uspostavljanju međunarodne suradnje?

- Za Tinjan se u inozemstvu najprije čulo zahvaljujući pršutu, preko proizvođača iz raznih zemalja koje smo zvali na ISAP. Posebno dobru suradnju uspostavili smo s općinom Auersbach u Austriji, koju smo nakon višegodišnjih kontakata i posjeta okrunili i bratimljenjem.

Auersbach ima nekoliko pršutana, od kojih je najpoznatija Vulcano, koja zadnjih par godina redovito sudjeluje na ISAP-u, a imaju i svoj sajam pršuta Schinkenfest u srpnju na kojem smo redoviti gosti. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter