Hommage Novigradu, njegovim ljudima i ribarenju

Jedan od radova Ronnyja Jušića
Jedan od radova Ronnyja Jušića

U Zajednici Talijana Novigrad otvorena je samostalna izložba slika Ronnyja Jušića. Riječi dobrodošlice pred brojnom publikom  na otvorenju izrekli su predsjednica Zajednice Talijana Paola Legović Hrobat, novigradski gradonačelnik Anteo Milos i likovna kritičarka Lorella Limoncin Toth.

Glavni protagonisti prve samostalne izložbe kojom se Ronny Jušić predstavlja novigradskoj publici su more, ribe i svi oni koji od mora žive. Izložba je posvećena Eliju Poropatu i posadi ribarskog broda "Hrvatica" na kojem je slikar proveo gotovo tri sezone svoga života i svojevrsni je hommage Novigradu, njegovim ljudima i ribarskoj kulturi koja ga je oblikovala.

- Reinterpretacija mora i priobalnog krajolika dešava se između figurativnog i apstraktnog viđenja svijeta. Jata riba strelovito se šire u svim smjerovima stvarajući vrtloge, spirale, koncentrične krugove i dijagonale u neprestanom pokretu. Ronny se u slikarskoj komunikaciji služi žarkim bojama, ekspresivnim potezom kista i brzim ritmovima. Plava boja stapa se s crvenom, zelenom i žutim nijansama, utirući put vizionarskim idejama, ističe Lorella Limoncin Toth.

Ronny Jušić rođen je 1946 godine u Rijeci, gdje je diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Slikanjem se počeo baviti još u školskim danima. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Idejni je začetnik brojnih likovnih manifestacija: likovnog natječaja "Oleum olivarum" u Krasici, ex temporea u Bujama i Novigradu, likovne izložbe "Garaže – Rudine", nekoliko likovnih kolonija. U Baredinama Donjim vodi likovnu galerija Tigor, kultno mjesto zanimljivih susreta i manifestacija koje se pamte i po vrhunskim enogastronomskim doživljajima.

- Njegovo emocionalno slikarstvo prenosi nas u svijet prožet maštom i tajnovitošću, u kojem se razum i duša prepuštaju radosnim i instinktivnim prikazima, naglašavajući vedar i optimističan duh ovog zanimljivog umjetnika, zaključuje Lorella Limoncin Toth. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter