Hollande odustaje od ustavne reforme vezane uz terorizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je priopćio da odustaje od niza ustavnih reformi usmjerenih na borbu protiv terorizma zbog političkog protivljenja i neslaganja između dvaju domova parlamenta.

Među najavljenim reformama isticala se odredba o oduzimanju državljanstva osobama osuđenim za "napad na život nacije" , a spornima su se pokazale i neke sigurnosne mjere koje bi se u okviru izvanrednog stanja trajnije primjenjivale.

Predložene reforme naišle su na žestoke kritike skupina za građanska prava, a nakon što Senat i Narodna skupština nisu mogle dogovoriti kompromisni tekst, Hollande je odlučio "zatvoriti raspravu" i odustati od projekta ustavnih reformi vezanih uz terorizam i sigurnosna pitanja.

Smatra da se izvanredno stanje pokazalo učinkovitim te potvrdio da je država izdvojila milijardu eura za poboljšanje sigurnosti.

U Francuskoj većinu u Senatu čini desna oporba, dok Narodnu skupštinu, donji dom, drže socijalisti. Zbog njihova neslaganja oko prijedloga reformi nije bilo moguće usvojiti predloženi zakon. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter