HEP snizio cijene, traje bitka za kupce struje

Za manje od deset dana 2,15 milijuna kućanstava u Hrvatskoj plaćat će nižu cijenu električne energije (arhiva GI)
Za manje od deset dana 2,15 milijuna kućanstava u Hrvatskoj plaćat će nižu cijenu električne energije (arhiva GI)

Bitka za kupce između domaćeg distributera električne energije HEP-a, njemačkog RWE distributera i slovenskog GEN-I u punom je zamahu. Za manje od deset dana 2,15 milijuna kućanstava u Hrvatskoj plaćat će nižu cijenu električne energije. Njemački RWE opskrbljuje 3.100 korisnika, a slovenski GEN-I njih 5.000. Najveći dio, oko dva milijuna kućanstva, još uvijek račun za potrošenu struju plaća HEP-u.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić početkom prošlog tjedna najavili su da će 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, dok su u razliku uključene naknade za korištenje mreže i za opskrbu.

Kako bismo pokušali što preciznije usporediti cijene ova tri konkurenta, uzeli smo za primjer prosječnu potrošnju električne energije od 200 kWh, u što je uključeno 133,08 kWh visoke i 67,81 kWh niske tarife. HEP će, po najavljenim cijenama, od 1. listopada za ovu potrošnju naplatiti 200 kuna.

Za jednak broj kilovata kod njemačkog distributera RWE-a korisnik će platiti ukupno 212,54 kuna, no valja istaknuti kako su navedene cijene u slučaju nekorištenja popusta od 5 do 12 posto koji se dobivaju online prijavom i ugovornom obvezom. U slučaju dobivanja najvećeg popusta cijena bi iznosila 198,54 kune.

Korisnici slovenskog  distributera GEN-I iste će kilovate mjesečno platiti ukupno 189,56 kuna. (piše K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter