HDZ: Sukob IDS-a i SDP-a zaustavio izgradnju bolnice

Ivica Butorac i Zrinko Kajfes (G. R.)
Ivica Butorac i Zrinko Kajfes (G. R.)

Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Pula Zrinko Kajfeš i tajnik Ivica Butorac na današnjoj su konferenciji za novinare pozvali sve političke opcije da zaborave predizborna prepucavanja i započnu složnu suradnju da što prije započne izgradnja nove pulske bolnice. Kajfeš je prije toga istaknuo da je sadašnji sukob IDS-a i SDP-a zaustavio već dogovoren početak izgradnje nove bolnice i u tom sukobu bolnica služi kao predmet trgovanja, a ispaštaju pacijenti i građani.

- Konstatacija da je bolnica apsolutni prioritet, a 20 godina je nisu uspjeli pokrenuti, a kamoli realizirati. Analizom koja će se prezentirati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća samo se obmanjuje javnost, a tragikomično je sada sazivati tematsku sjednicu kada je državi prepušteno upravljanje bolnicom. Ono što bi nam svima trebalo biti bitno je budućnost bolnice. Treba ulagati u mladi medicinski kadar koji može prihvatiti nove dijagnostičke i terapijske postupke i koji će vratiti povjerenje pacijenata u pulsku bolnicu, rekao je Kajfeš, pozvavši sve političke opcije da se okrenu rješavanju ovog zajedničkog problema kako bi se argumentima potaklo Vladu RH i nadležno ministarstvo da ubrzaju početak izgradnje.

Butorac je, pak, istaknuo da je dug bolnice posljedica neučinkovitosti upravljanja bolnicom, a za to je odgovorna Uprava bolnice kao i u svakoj firmi. Analiza na Gradskom vijeću, veli Butorac, samo je statističko pokriće da se odgovornost prebaci na nekog trećeg.

- Međutim, pozivam Županiju da mi odgovori kako to da bolnica, koja bi sa svojih 506 kreveta trebala imati 1.063 zaposlena, ima 1.316 zaposlenih, odnosno, 253 zaposlena više od standarda. Bolnica na plaće za te zaposlene iznad standarda troši godišnje 26 milijuna kuna, a istovremeno prijavljuje gubitak od 23 milijuna kuna. Tko je odgovoran za zapošljavanje preko standarda, uprava ili netko treći?, pita se Butorac, navodeći da bolnica ima i skoro 30 tisuća dana bolničke skrbi manje od ugovorenog broja, odnosno, nije realizirala niti ono što je ugovorila te bi stoga trebala imati smanjenje materijalnih troškova.

Tajnik pulskog HDZ-a ističe da su se, međutim, iznosi faktura prema HZZO-u povećali iznad ugovorenog limita što je nelogično. Usto, ističe, činjenica da je bolnica za svoje usluge fakturirala HZZO-u 235 milijuna kuna ne znači da su sve fakture točne jer HZZO kontrolira sva pogrešna fakturiranja kompjuterskim centraliziranim sustavom i postupak je za sve bolnice u Hrvatskoj isti.

- Mijenjaju se Vlade, mijenjaju se političke opcije u Zagrebu i sustavi financiranja zdravstva. Sve se mijenja, ali dug bolnice se ne smanjuje što govori da je odgovornost prvenstveno na onima koji odlučuju o bolnici a ne Zagrebu, zaključio je Butorac. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter