Grožnjan: Silvio Balija i Noel Šuran u Fonticusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije nove izložbe otvorene su proteklog vikenda u grožnjanskoj galeriji Fonticus. Prva, autora Silvija Balije, nazvana je «Harlekinova prijetnja», a druga je konceptualni projekt «Ambalažirane vizualizacije», odnosno kolektivna prezentacija radova polaznika grafičke radionice koju je vodio Noel Šuran. U tom su projektu sudjelovali kreativci Ivanka Anić, Davorka Belac, Marko Cerovac, Enco Erdfeld, Davorka Flego, Romina Gašprotić, Giulijana Gortan, Janko Hekić, Biserka Jurčić, Irina Kivela Ukotić, Ana Krajcar, Jana Prević Finderle i Nada Putinja.

Balija svojim slikama bilježi stanja likova, odsjaje situacija, istaknuo je na otvorenju voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

- Svjestan je da su značajke suvremenosti kriza i sumnja. Prošlost ostavlja znakove koji postaju simboli, arhetipovi. Umjetnik znakovito, iz mogućeg asortimana, u ciklus uvodi oznake harlekina, romboidnim oblicima, dezenom njegova kostima, zaodijeva prostore slika. Harlekina karakterizira duhovitost, drskost, ironičnost i cinizam. Balija promišlja vrijeme sadašnje, a uvođenjem oznaka harlekina oštro nas osvješćuje. Oportunizam, popuštanje, zakašnjele reakcije građanstva već su uočene. Umjetnik osjeća da nam je narušena privatnost, individualna sigurnost i da nam preostaje uloga harlekina, riječi su voditelja galerije pred brojnom publikom na otvorenju. Balija je rodom iz Zagreba i školovani modni stilist.

Šuranov projekt počinje početkom ove godine i traje do kraja rujna, kada je grupu dobrovoljaca naveo na vizualno razmišljanje.

- Medij je grafička tehnologija. Iako se radi o autorima koji se ne bave profesionalno likovnim poslom, moramo zaključiti da su postignuti zavidni dometi. Uz uloženu energiju svih autora primjetna je strukovna sposobnost i kreativnost voditelja. Šuran je inventivno prišao prezentaciji, u isto vrijeme potičući interes promatrača. Nastale radove postavio je u područja mini galerija tako da svaki autor zapravo ima samostalnu izložbu, objasnio je Borkovsky.

Galerija je tako bila ispunjena ujednačenim velikim kartonskim kutijama, svaka ima špijunku kroz koju, pomoću leće, svaki posjetitelj može otkriti njen sadržaj. Autori su ponudili još jedan način uvida – mogućnost otvaranja gornje plohe i direktan uvid. Autor ovog dosjetljivog postava je Šuran, a razlog za stavljanje likovnih radova u kutije jest različitost tema i poetika zastupljenih autora. Ovaj je projekt ostvaren u suradnji s Likovnom galerijom Pazin (T. KOCIJANČIĆ; fotografije Slađan DRAGOJEVIĆ i arhiv Fonticusa)


Podijeli: Facebook Twiter