Grožnjan: Bujska ulica postaje jednosmjerna

Bujskom ulicom samo u jednom smjeru (Luka JELAVIĆ)
Bujskom ulicom samo u jednom smjeru (Luka JELAVIĆ)

Nakon obavljenih priprema, rasprava i suglasnosti, postavljena je nova prometna signalizacija, čime je počela primjena novog načina prometovanja u Grožnjanu. Promjene se prije svega odnose na ulazak u Grožnjan, tako da sada Bujska ulica postaje jednosmjerna prema gradu, sve od razdvajanja kod tunela Kalčini. Jednosmjerni promet tom ulicom u pravcu Grožnjana omogućio je dodatnih pedesetak parkirnih mjesta duž te ulice, s jedne ili s druge strane, ovisno o boljoj prometnoj sigurnosti. To će dodatno olakšati prometovanje i omogućiti većem broju posjetitelja sigurno parkiranje. Mjesta za parkiranje su već označena, predviđena su mjesta i za motocikle, te svakako parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Izlazak, odnosno povratak prema Bujama predviđen je cestom koja vodi iza sadašnjeg parkirališta prema groblju i velikom parkingu, te dalje prema Bujama. Cesta do velikog parkinga od tunela je dvosmjerna, tako da njom mogu na parking doći autobusi i kombi vozila, kojima je sada zabranjen ulazak Bujskom ulicom. Vozači koji dolaze iz pravca Ponte Portona mogu nastaviti prema velikom parkiralištu kod groblja. No, iz tog pravca moći će dolaziti samo osobni automobili, jer kamperi i autobusi ne mogu skrenuti iza crkvice prema groblju i velikom parkingu, kako ne bi bilo prometnih „čepova“. Oni bi u Grožnjan dolazili preko Buja.

- Ovo je prva faza realizacije prometne studije, odnosno novog načina prometovanja. Požurili smo sa postavljanjem signalizacije i prometovanjem po novim pravilima kako bismo za vrijeme velike kulturne manifestacije Ex tempore imali što manje prometnih problema, do čega je znalo dolaziti prethodnih godina kada su se vozači u dvosmjernoj ulici nepropisno parkirali. Sada je na ulazu jasno naznačeno da je cesta jednosmjerna, pa je uzduž nje moguće parkiranje na označenim mjestima. Slijedi rješavanje prometa unutar gradskih zidina, jer ćemo onemogućiti prometovanje automobilima u povijesnoj jezgri – kaže načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

U sklopu tih rješenja bit će označena i mjesta parkiranje bicikla, kako bi se u uskim gradskim ulicama lakše prolazilo. Parkiranje uz gradske zidine neće biti dozvoljeno, čime će se stvoriti prolazi za pješake. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter