Grbin vidi zatiranje slobode, Demetlika poštivanje poslovnika

Silvano Hrelja i Peđa Grbin (Arhiva)
Silvano Hrelja i Peđa Grbin (Arhiva)

Ne stišavaju se odjeci burnih događaja i sukoba zastupnika Abecede demokracije Ivana Pernara sa HDZ-om potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, koji je naredio da ga stražari silom izbace iz sabornice. Istarski saborski zastupnici podijeljenih su mišljenja oko toga tko je u pravu - potpredsjednik Reiner ili zastupnik Pernar, kojeg je podržao i Ivan Vilibor Siničić iz Živog zida.

"Tanka je nit između demokracije i anarhije," napominje IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika i objašnjava: "Ako smo pravila utvrdili većinom, onda ih treba poštovati. Način na koji se bori Živi zid nije na razini saborskog zastupnika i ponašanja kakvo bi oni morali imati."

"Neka se ugledaju na zastupnike IDS-a," poručuje Demetlika.

SDP-ov Peđa Grbin drukčijeg je mišljenja.

"Kako sam prije nekoliko mjeseci i sam bio izbačen iz sabornice od strane gospodina Reinera kada sam pokušao govoriti o HDZ-ovim i Karamarkovim malverzacijama, bojim se da svjedočimo sustavnom pokušaju zatiranja slobode govora i mišljenja u režiji HDZ-a," kaže Grbin.

"Ponašanje vladajućih pokazalo je da nimalo ne razumiju demokraciju niti višestranačje. Svaka ideja, svaka riječ koja im nije po volji odmah nailazi na reakciju, a u slučaju zastupnika Pernara i na ružne scene kakve smo vidjeli u petak," objašnjava SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja na problem gleda drukčije.

- Ni jedan novčić u džepu ne zvoni sam, kaže Hrelja i dodaje kako s "jedne strane imamo zastupnika koji provocira, a s druge potpredsjednika Sabora tankog fitilja."

- Sada javnost raspravlja o cirkusu koji se događa u sabornici, umjesto da u njoj raspravljamo o siromaštvu, ekonomiji i drugim važnim temama, drži Silvano Hrelja iz HSU-a. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter