Grbin: Spremni smo preuzeti odgovornost

Peđa Grbin (N. LAZAREVIĆ)
Peđa Grbin (N. LAZAREVIĆ)

Ako propadnu pregovori između HDZ-a i Mosta o sastavljanju Vlade, SDP je otvoren i spreman za suradnju s Mostom, izjavio je za naš list SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Na upit što bi se konkretno, odnosno formalno moglo dogoditi da se o takvoj suradnji počne pregovarati, odnosno iz čega će zaključiti da je veza između HDZ-a i Mosta pukla, Grbin kaže: "U ovom trenutku je jasno da je relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj onaj tko prvi počne s pregovorima o sastavljanu vlade, i dokle god ta procedura traje, SDP u njoj nema što tražiti. Ako dođe do propasti tih pregovora, to će biti sasvim jasno čitavoj hrvatskoj javnosti."

Na pitanje hoće li, u slučaju propasti pregovora HDZ-a i Mosta, SDP učiniti prvi korak ili će čekati da to učini Most, Grbin odgovara: "To je situacija koju sad ne možemo predvidjeti, ali ako ona dođe, znat ćemo reagirati ispravno."

Na upit na čemu će se temeljiti eventualna suradnja SDP-a i Mosta, Grbin pak odgovara da se, kao i u pregovorima s bilo kim drugim, mora voditi računa prvenstveno o interesima građana, a ne o političkim interesima pojedinih stranaka, a s obzirom da HDZ i Most trenutačno pregovaraju o obnavljanju svoje koalicije, o konkretnim detaljima moći će se razgovarati tek kad za to dođe trenutak. No, poznato je, naglašava Grbin, da je SDP spreman za suradnju sa svim opcijama koje će podržati opredjeljenje ove stranke za demokratske vrijednosti, koje će podržati nastavak kurikularne reforme, koje će se zalagati za zdravstvo dostupno svima, i koje će podržati izgradnju takvog poreznog sustava kojim se teret raspoređuje sukladno mogućnostima obveznika.

Na tom tragu on potvrđuje da bi, u slučaju pregovora s Mostom, prostor bio otvoren i za pregovore s drugim strankama i opcijama koje dijele takva opredjeljenja, "a svima je jasno koje su to stranke i političke opcije", podcrtava Peđa Grbin.

Naposljetku, na pitanje je li SDP očekivao teškoće u pregovorima između HDZ-a i Mosta, je li time iznenađen ili spremno čeka svoju priliku, Grbin kaže: "Mi znamo tko i što je HDZ, i kako su se do sada oni ponašali, a znamo i što je Most i kako se ponašao u posljednjih godinu dana, međutim naš stav nema veze s njihovim međusobnim odnosima i SDP nikako ne želi minirati pregovore između HDZ-a i Mosta. Mi smo naprosto svjesni da kao druga po snazi snaga u hrvatskom parlamentu moramo u svakom trenutku biti spremni preuzeti odgovornost." (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter