Grad Pula sufinancira obnovu fasada i krovova

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Gradonačelnik Boris Miletić prezentirao je 33 usvojena akta u posljednjih dvadeset dana među kojima su mnoga već usvojena i na Gradskom vijeću. Među aktualnim se, pak, najviše ističe javni poziv građanima za prijavu za sufinanciranje sanacije i obnove građevina na području cijelog grada. Do sada je Grad sufinancirao obnovu građevina na području starogradske jezgre, a ovime se omogućava obnova na području cijelog grada.

Prilika za višestambene zgrade

Sufinancirat će se sanacije i obnove pročelja, te krovova građevina stambene i stambeno-poslovne namjene razvrstanih u tri skupine. U prvu spadaju građevine registrirane kao kulturno dobro i koje se nalaze unutar zaštićene Kulturno-povijesne cjeline grada. U drugoj skupini su građevine valorizirane kategorijama 0, 1, 2, 3, 4 i 5, a koje nisu zaštićeno kulturno dobro, dok su u trećoj skupini ostale građevine, odnosno obiteljske kuće i višestambene zgrade.

- Do sada je prioritet bila starogradska zaštićena jezgra, a ovime otvaramo mogućnost da se na natječaj za sanaciju krovišta i pročelja jave svi zainteresirani izvan starogradske jezgre, dakle, višestambene zgrade i obiteljske kuće. Cilj nam je da se maksimalno iskoriste poticajna sredstva koja postoje jer ona su bespovratna. U našoj državi u zadnje vrijeme se doista otvaraju mogućnosti ulaganja u energetsku učinkovitost i to je veoma isplativ projekt. Stoga imamo prigodu pozvati građane da prate objavu javnog poziva i sve zainteresirane pozvati da se jave. Ukoliko trebaju pomoć neka se obrate našim nadležnim službama koje će im pomoći jer cilj je iskoristit sredstva, pojašnjava gradonačelnik.

Zamjena stolarije i fasade

Građani tako mogu zamijeniti kompletnu vanjsku stolarije i/ili bravariju, a kod energetske obnove zahvat na objektu mora biti izveden kao energetska cjelina. Za početak će se sufinancirati tako, s maksimalno četiri tisuće kuna odnosno 50 posto iznosa, izrada projektne dokumentacije, potom izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata građevine. Sanacija i obnova, pak, će se sufinancirati iz proračuna, odnosno sredstava spomeničke rente, ali i velikim dijelom nepovratnim sredstvima državnog Fonda za očuvanje okoliša.

Javni poziv objavit će se na oglasnoj ploči Grada Pule, Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Pula, Forum 2/II i na službenoj internetskoj stranici www.pula.hr. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter