Gračišće: U novoj godini i dalje su prioriteti novi vrtić i ceste

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Rebalansom na zasjedanju općinskog vijeća Gračišća ponovno je drastično smanjen ovogodišnji gračaški proračun s 23,3 na 6,6 milijuna kuna odnosno za 16,7 milijuna kuna ili za 71 posto.

- Ako se ne planira ne može se ni realizirati, zasigurno ne planiramo visoki proračun samo kako bi ga napuhali, već prema naputku koji kažu da planirane projekte moramo imati iskazane u proračunu, ponovio je općinski načelnik Ivan Mijandrušić na prozivku Ivana Vojskovića (SDP) da je ostvareno manje od 30 posto planiranog proračuna. Predsjednik vijeća Marijan Brozan (IDS) je kazao da se prilikom planiranja proračuna radi o "skupu želja" budući da njihovo ostvarenje ne ovisi toliko o općini.

Općinska financijska referentica Aleana Mijandrušić je kazala da tijekom godine nisu bili raspisani očekivani europski natječaji za izgradnju dječjeg vrtića i asfaltiranje cesta. Oba su projekta u proračunu prikazani dvostruko: 6,5 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića i isto toliko za zajam za njegovu gradnju, te 1,7 milijuna kuna za asfaltiranje i isto toliko za zajam, što ukupno čini 16 milijuna kuna.

U realnom dijelu proračuna povećani su troškovi za odmaralište Špadiće, za uređenje sportskih terena, a smanjeni za uređenje gračaških crkvi. Nakon što je općinsko vijeće dalo suglasnost na projekt izgradnje vrtića s tri odgojne skupine (na k.č. 1270/4) načelnik Mijandrušić je izvijestio da bi građevinska dozvola uskoro trebala biti odobrena, da se raspisivanje europskog natječaja očekuje u veljači, a gradnja u 2017. godini.

Novi proračun za 2016. godinu iznosi 11,57 milijuna kuna, dok projekcije za 2017. godinu iznose 15,54, a 2018. godinu 8,2 milijun kuna. Oporbeni su vijećnici bili zadovoljni što su im vladajući uvrstili amandmane u konačni proračun: izrada gračaškog UPU-a (300 tisuća kuna), potpore poljoprivrednicima, vodovodni ogranci, više stipendija, javna rasvjeta, uređenje šetališta… (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter