Gračišće se priprema za rekordan broj svirača

Susret se održava već 21 godinu (A. DAGOSTIN)
Susret se održava već 21 godinu (A. DAGOSTIN)

U nedjelju 15. svibnja na gračaškom Placu održat će se 21. susret svirača usnih harmonika, zapravo festival poznat po nazivom "Zasopimo na organić", najavio je Ivan Mijandrušić, načelnik općine Gračišće. Podsjetio je kako je prvi susret, kao i mnoge druge gračaške manifestacije održan u konobi Marino, a na njemu su  nastupila 23 izvođača. Nakon 21 godine festival "Zasopimo na organić" prerastao je ne samo gabarite konobe Marino nego granice Gračašćine i Istre, pa i Hrvatske.

Prodaja organića

Tako će prema najavama na ovogodišnjem festivalu nastupiti više od 60 izvođača iz raznih krajeva Istre i Primorja, a kao gosti nastupit će svirači usne harmonike okupljeni oko festivala "Zvuci zavičaja" iz Zadra i "Ah, te orglice" iz slovenskog Mokronoga. Poseban gost ovogodišnjeg susreta bit će Miro Božič i "Čarlijevi anđeli", po Mijandrušiću, jedan od najboljih svirača usne harmonike kojeg je imao prigode čuti. Budući da je festival već doista dugovječan svake godine ima nekoliko jubilaraca, tako će ove godine po dva svirača dobiti priznanje za 20 i 15 godina vjernosti, a tri za 10 godina redovitih nastupa na susretu "Zasopimo na organić". Mijnadrušić je primijetio kako je Hrvatskoj prilično teško nabaviti dobru usnu harmoniku, ali će je, zahvaljujući festivalu, u nedjelju Gračišću moći kupiti na štandu jedne tvrtke iz Mengeša u Sloveniji.  

Koncert će započeti u 16 sati, pa iako je predviđeno da će trajati do 18 sati, Mijandušić dodaje kako će po običaju, potrajati daleko duže, a upravio to ovaj festival čini drugačijim od sličnih susreta svirača na usnim harmonikama. Naime, u Gračišću osim najavljenih, pravo nastupa imaju i oni svirači, dakako organića, koji se na dan koncerta prijave organizatoru.

Za Guinnessov rekord

Stoga Mijandrušić poziva sve koji sviraju organić da u nedjelju dođu u Gračišće, a pri tomu ističe kako se za 25 godina festivala planira postaviti svjetski rekord zajedničkog nastupa svirača organića, pa sukladno tomu očekuje i upis u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kroz program će voditi Vladimir Pernić i Melita Gržić Pincin, ali za sve je ipak najzaslužniji Daniele Pernić, sin Renata Pernića koji je pokrenuo festival "Zasopimo na organić". Osim što organizira dolazak i nastupe svirača, on i snima koncerte za fonoteku Radio Pule. Mijandrušić očekuje kako će u nedjelju biti lijepo vrijeme pa će se festival moći održati na Placu, ali ako ne bude, održat će se u Špitalu, stoga poziva sve svirače i ljubitelje organića da u nedjelju poslijepodne dođu u Gračišće na jedna dosita jedinstven glazbeni događaj. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter