Gračišće: Polnoćka u baroknoj crkvi sv. Vida

Obnovljeni interijer javnost će moći vidjeti na današnjoj polnoćki (A. DAGOSTIN)
Obnovljeni interijer javnost će moći vidjeti na današnjoj polnoćki (A. DAGOSTIN)

Barokna župna crkva sv. Vida, Modesta i Krescencije iz 18. stoljeća čiji je interijer nedavno obnovljen otvorit će se za javnost danas na božićnoj polnoćki. Najavili su to gračaški općinski načelnik Ivan Mijandrušić i župni vikar Filip Celent koji su obišli crkvu pred završetak radova. U istoj crkvi posjetitelji će moći razgledati božićna jaslice koje već godinama uređuje župljanin Alen Bažon.

Poziv na okupljanje

- Jako sam zadovoljan što su radovi dovršeni, posebice prije blagdana da ih možemo u njoj proslaviti. Ujedno je to poziv za okupljanje žive Crkve, jer crkva kao građevina služi njoj, kazao je vikar Celent.

- Za polnoćku ću bit najkuntentiji čovik, jer kad se domislin muke odlazaka u Zagreb da bi se osigurala financijska sredstva, a nemaš s kim razgovarat. Za razliku od prošle Vlade koja definitivno nije imala sluha za Gračišće, ipak su sada došli neki novi ljudi, a tu moram naglasiti zasluge pomoćnika ministra Davora Trupkovića koji je na moj poziv došao u Gračišće i uvelike pridonio da se unutrašnjost crkve dovrši, ali i obećao sredstva za fasadu čitave crkve iduće godine, kazao je načelnik Mijandrušić koji kaže da su konzervatori zadovoljni kvalitetom restauracije slikarsko-konzervatorske radionice Vuksan iz Velike Gorice.

Skupa restauracija

Posljednji su restaurirani desni bočni brod i pjevalište, međutim, obnova crkve je započela još 2009. godine, a od tada su obnovljene remenate, srednji brod, svetište, pjevalište, kolone i lijevi bočni brod u što je ukupno utrošeno 1,4 milijun kuna. Radove u fazama je tijekom godina ponajviše financiralo Ministarstvo kulture, zatim Općina Gračišće, ali i župa, župljani i Porečko-pulska biskupija. Osim fasade crkve iduće se godine planira rekonstrukcija i restauracija orgulja koje su 1905. godine izrađene u slovenskoj Kamnoj Gorici u radionici braće Zupan. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter