Gračišće - gradić u kojem ulice odišu spokojem

Središte Gračišća
Središte Gračišća

Gračišće - gradić što se uzdiže nad brdovitim pejzažem središnje Istre, donedavno se činio zaboravljen od suvremenih mijena. Danas je, pak, posve nešto drugo.

Život je tu bujao još u pretpovijesti, a ime Gallignana, kažu, prije više od dva milenija nadjenuli su mu drevni Gali. Intenzivniji život u ove krajeve donose Slaveni, čiju duhovnu baštinu još uvijek razaznajemo u nazivu brda - Perunčevac, prozvanom po vrhovnom slavenskom bogu Perunu, ali i u tisućljetnom štovanju Svantovida, od kojeg, neki smatraju, potječe kršćanski sveti Vid, zaštitnik gračaške župe.

Pješačke i bike staze

Očuvan krajolik potaknuo je nekoliko domaćinstava da se počnu baviti seoskim turizmom, a tradicijska privrženost proizvodnji vina izrodila se u već tradicionalnu godišnju izložbu vina srednjoistarskog vinogorja. Ljepota i jedinstvenost spomenika kulturno-povijesne baštine u očuvanom krajoliku najveća su vrijednost Gračišća.

Gradić svakim danom pohodi sve više znatiželjnika i to ne samo na Smotru vina središnje Istre, Vidovu ili Festival svirača na usnim harmonikama Zasopimo na organić, već ovamo sve češće navraćaju zanesenjaci koji se u drevnom gradu napajaju spokojem kojim odišu ulice. Dolaze ovamo i mnogobrojni zaljubljenici pješačenja prirodom ili vožnje biciklima, a opise pješačkih i bike staza moguće je pronaći na web stranicama općine Gračišće.

Znamenitosti Gračišća

Jedna od upečatljivih posebnosti Gračišća njegova je urbana struktura: podjela nekoć zidinama opasanog grada na četvrti, a svaka od njih ima svoj trg s crkvom. Najreprezentativnije je dakako središte grada. Tu su plac s crkvom Majke Božje, kapela sv. Antuna, crkva sv. Eufemije.

Meni posebno draga je župna crkva sv. Vida. Svojom ljepotom i položajem, s kojeg se otvaraju pogledi prema Čepićkom polju, Pićnu, masivu Učke i grebenu sve do Sisola, više je nego dovoljan razlog za posjet. (Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter