Grabar-Kitarović o Barišiću: Nikoga se ne smije a priori osuditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u pogledu prijepora koje izaziva ministar Pavo Barišić kazala kako je pitanje biranja suradnika u Vladi pitanje za premijera Andreja Plenkovića te kazala kako kod optužbi za plagiranje treba voditi računa da se nikog ne osudi i optuži prije nego stručno povjerenstvo da svoje mišljenje.

"Pitanje pozicije Barišića je pitanje izbora suradnika premjera Andreja Plenkovića, Vlade i vladajuće koalicije. Kao što ne želim da netko bira moje suradnike i smjenjuje ih, tako neću niti ja u tom smislu komentirati“, rekla je predsjednica odgovarajući na pitanja novinara nakon obraćanja na Pantovčaku u prigodi dvije godine od inauguracije.

Dodala je da su pitanja plagijata ozbiljna pitanja te da, kao netko tko se i sam bavi znanstvenim radom, smatra da je možda potrebno definirati čak i strože kriterije. "Ali, isto tako da nikoga ne smijemo a priori osuditi, prije nego stručno povjerenstvo da svoje mišljenje“.

Mora vrijediti pravilo, naglašava, da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. "Ne smije osoba ići na sud da bi dokazala da je nevina, upravo suprotno. To je kategorija na koju se još moramo naviknuti kao država i društvo“, ustvrdila je.

Nije htjela davati ocjenu svoga rada u protekle dvije godine niti govoriti o tome hoće li se kandidirati za novi mandat te kazala da se u ovom trenutku vodi poslovicom da političari razmišljaju o sljedećim izborima, a državnici o sljedećim generacijama.

U pogledu prijedloga njezinog Vijeća za gospodarska pitanja da se devalvira kuna, koji je izazvao burne reakcije, predsjednica kaže da se ni u jednom trenutku nije miješala u rad Vijeća, da je taj prijedlog mogla i izbaciti iz preporuka Vijeća, "jer je znala da će izazvati kontroverze“, ali nije jer, kaže, treba razgovarati o svim, pa i kontroverznim pitanjima.

Hrvatskoj, naglasila je, treba strategija razvoja i vizija ostvarenja te strategije i niz mjera kako to postići. Nada se pri tome i političkom konsenzusu stranaka na vlasti, oporbe i svih čimbenika društvenog života oko tih glavnih ciljeva „koji neće biti predmetom dnevnopolitičkog prepucavanja“.

Najvažnijima ističe ostanak mladih, preokretanje demografskih trendova, pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta te podizanje životnog standarda.

Vlada bi sutra trebala za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) imenovati Dragana Lozančića koji je prošle godine smijenjen s mjesta ravnatelja SOA-e, a nakon što mu predsjednica Republike iskazala nepovjerenje u njegov rad. Novinare je zanimalo može li predsjednica reći koji su razlozi doveli do tadašnje njegove smjene i što misli o novom imenovanju, a Grabar-Kitarović odgovara: "O smjeni sam govorila u prošlosti i doista se ne želim vraćati u prošlost. Ono što je bilo bilo je. Kad je riječ o novom imenovanju moram reći da je bilo doista korektno od kolega u Vladi da su se konzultirali, pitali za moje mišljenje. Apsolutno nisam imala nikakvih primjedbi na imenovanje Lozančića za šefa DUZS-a“.

Drži da ljude koji su radili u obavještajnim službama treba zadržati u državnom sustavu, a dodaje i da nije takva osoba koja bi ljudima zagorčavala život ili uništavala karijere. "Vjerujem da Lozančić ima svojih kvaliteta koje će se jako dobro iskoristiti na njegovom novom radnom mjestu“, dodala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter