Gastro mantra - detox!


I ove godine niste odoljeli kolačima, francuskoj salati, pa i prasetini (iako je jedna od prošlogodišnjih blagdanskih odluka bila ne meso i gluten). No, karakter, disciplina i blagdanske bakanalije jednostavno nisu kompatibilni. Pretjeruje se s isprikom "Evo, još samo ovaj komad. Od sutra dijeta". A tek glavobolja dan poslije?  Ali tih prvih dana gotovo je nemoguće ići na dijetu ili popularnije očistiti, odnosno detoksicirati organizam. Jer uvijek je taj prvi dan nakon Silvestrova kada se obilazi rodbina i jedu ostaci kojih ima u "nezdravim" količinama. I onda opet dolazi onaj osjećaj krivice, koji prati "nikad više", jer većini je žao kad nas osim viška kilograma i podbuhlosti od nezdrave hrane prati i osjećaj težine i mučnine još barem desetak dana. A početak godine idealan je za detoksikaciju koja će organizam pretrpan delicijama i slatkišima očistiti, napuniti energijom te pomoći u skidanju viška blagdanskih kilograma. Za one koji si ni ove sezone nisu mogli pomoći, pa su probali gotovo sva jela s trpeze, evo nekoliko savjeta kako se uspješno riješiti mučnine nastale zbog konzumiranja previše hrane. Jedna od najučinkovitijih metoda za izbacivanje štetnih tvari svakako je ispiranje organizma tekućinom.

Preporuka stručnjaka kaže da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode. Ako želite organizam očistiti, količine mogu biti i veće. Zapravo, iako to često zaboravimo, jutro bi trebalo započeti s nekoliko čaša čiste vode prije doručka. Neodoljivu potrebu za slatkim, koja će vas zasigurno pratiti nakon blagdana, riješit ćete ako si umjesto čokolade dozvolite isključivo ananas, papaju ili jogurt, budući da te namirnice pospješuju probavu. Također, zeleni čaj pomaže tijelu da se riješi nakupljenih masnoća i kolesterola. Ne zaboravite ni na zelenje, odnosno lisnato povrće. Kelj, poriluk, radić, matovilac, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Zelenje je najbolje jesti sirovo jer je tada učinak najveći, no možete ga skuhati na pari kako biste sačuvali vrijedna nutritivna svojstva. I naravno, ovo je pravo vrijeme za smoothije. Dakle, početak je lagan- dovoljan vam je blender u koji ćete u svega nekoliko sekundi ubaciti potrebne sastojke i u trenutku imati gotov obrok. Formula je jednostavna  - puno tekućine, naravno bezalkoholne i bez šećera te malo hrane.

Lagana juha od povrća

Sastojci: 150 gr mrkve, 100 g korijena peršina, 25 g češnjaka, 200 g bijelog kupusa, 100 gr krumpira zrelog, 150 gr riže, list peršina, sol, papar, žlica biljnog ulja, 1,5 l vode

Priprema: na malo ulja prepržite usitnjeni češnjak. Dodajte sitno narezano povrće te sve kuhajte desetak minuta u pola litre vode.

Kuhanom povrću dodajte još litru vode. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte još osam minuta. Za to vrijeme skuhajte rižu na pola, procijedite i dodajte u juhu. Začinite solju, paprom te nasjeckanim peršinom.

Varivo od crvene leće

Sastojci: manja glavica luka, 2 šalice crvene leće, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice pirea od rajčice, žličica šećera, 2 veće mrkve, batat, tikvica srednje veličine, malo peršina, 50 g dimljenog tofua izrezanog na kockice, sol, papar    

Priprema: crvenu leću dobro isperite pod mlazom hladne vode u cjedilu. Mrkvu, tikvicu i batat naribajte na ribežu. U dublji lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne zažuti. Potom dodajte pire od rajčice i malu žličicu šećera. Kratko pirjajte i podlijte manjom količinom vode. Potom dodajte ribanu mrkvu i pustite 5 minuta da se pirja. Dolijte još 4 čaše vode i potom dodajte ispranu crvenu leću, ribani batat i ribanu tikvicu. Kuhajte 15-20 minuta, po potrebi dodajte još vode ako je pregusto. Na kraju dodajte sjeckani peršin, posolite i popaprite po želji. Kada je varivo gotovo, dodajte dimljeni tofu rezan na kockice. Poslužite uz prepečeni kruh s kimom.  

Zeleni smoothie

Sastojci: 2 cijele jabuke, šalica špinata, 0,75 l šalice zelenog čaja,    po četvrtinu šalice mente, badema i prirodnog svježeg soka od limuna te 2 male žlice bagremovog meda,

Priprema: Očistite i nasjeckajte zelene jabuke na kockice. Stavite jabuke i bademe u blender i dobro ih utisnite. Dodajte listiće mente i ostale sastojke te promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Detox limunada

Sastojci: 1 limun, 300 ml vode - može i mlaka, štapić cimeta ili jedna mala žličica mljevenog cimeta, prstohvat ljute papričice/chilli ili feferon u prahu/mala žličica meda

Priprema: Iscijediti cijeli limun u 2 dcl mlake vode, dodati cimet, med i chilli. Promiješati i piti u malim gutljajima.

Savjet

Tijekom ili nakon jela, zeleni čaj pomaže tijelu da se riješi nakupljenih masnoća i holesterola. Ljekovitost zelenog čaja leži u njegovim polifenolima, odnosno biljnim antioksidansima koji sudjeluju u razgradnji masti.

Najprije dan posta

Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve. Nutricionisti već odavno preporučuju da se konzumira mlaka, a ne hladna voda, a čajevi se ne bi trebali zaslađivati. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter