Futuristički motivi s naslovnica

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

"Digitalna ogledala" naziv je samostalne izložbe digitalnih slika Marija Rosande – Rosa, svečano otvorene u subotu u banjolskoj Zavičajnoj galeriji Crnobori. Izložbu je otvorila kustosica, povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, a uz autora okupljenima se obratio i načelnik Općine Medulin Goran Buić.

Rosanda je svestrani umjetnik renesansne stvaralačke moći, rekla je Franić prigodom otvorenja.

- Jednom takvom lucidnom, kozmopolitskom umu sigurno se nije lako nositi sa okolinom u kojoj živi i stvara, te iz toga slutim njegovu slikarsku samozatajnost koju ljubomorno čuva kao utočište i hram svih onih vrlina za koje se bori i u njih vjeruje.

Meditativni hram i utočište njegove svijesti jesu njegove likovne kreacije čudesnih, nadrealnih svjetova mogućih svemira, međuplanetarnih bića, zvjezdanih nebesa, astronauti i međuplanetarni argonauti koje začuđujućom preciznošću i smislom za detalj slika u čarobnim vedutama nerealnih svjetova koji su u drugom planu svedeni gotovo na apstraktnu mrlju mogućeg.

Umjetnik je izabrao digitalne, likovne tehnike koje savršeno korespondiraju s njegovim futurističkim motivima slika i smatram ga jednim je od začetnika digitalne umjetnosti u Istri, zaključila je Franić.

Izložbom "Digitalna ogledala" predstavljeni su svi atributi karakteristični za umjetnikov rad u zadnjih deset godina. Rosanda  prezentira dvanaest kompjuterskih ilustracija koje krase naslovnice knjiga futurističke tematike. Izložba je otvorena u sklopu Božićnog sajma u organizaciji Udruge mladih Banjole, a organizator je udruga Ars@Nova iz Banjola. Izložba se može razgledati svaki dan, osim subote i nedjelje, do 23. prosinca od 17 do 19 sati. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter