Funtana: Naiva u Istri u galeriji Zgor murve


Pred mnoštvom posjetitelja u galeriji Zgor murve Turističke zajednice općine Funtana proteklog je petka otvorena izložba 21. naiva u Istri - Funtana 2014. Bogat postav, a riječ je o 36 slika i 12 skulptura/reljefa dvadeset i jednog autora, otvorio je povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

- Ponosni smo što smo ovako vrijedan projekt uspjeli sačuvati sve ove godine, a za što je prije svega zaslužan jedan od inicijatora, Robert Buršić. Uz stare znance naše galerije, ove godine pojavili su se i neki novi, a ja svima poručujem da će im galerija naše Turističke zajednice uvijek biti dom, rekla je direktorica TZ-a mr. Ana Milohanović Čehić.

O vrijednosti ovog projekta i njegovim učincima govorio je Baldini ustvrdivši da nije lako zadržati tradiciju i istovremeno tražiti nove umjetnike, svrstavši ovaj projekt među najznačajnije manifestacije naivne umjetnosti ne samo u Istri. "Ovdje se razvija jedan tip umjetnosti, ali i sažimlju mnogi drugi vidovi, dokazujući da i male sredine mogu proizvoditi umjetnost u jednoj izuzetno vrijednoj tehnici koja oslikava antropologiju ovog kraja. To je posebno važno, kako društveno, tako i povijesno, ali i posebno umjetnički vrijedno", istaknuo je Baldini.

Direktorica Milohanović Čehić objavila pet osvojenih novčanih nagrada ukupnog fonda u iznosu od 8.000 kuna. Prvu nagradu osvojio je Anton Meden, drugu Olga Vicel, treću Davorka Tenčić Radočaj, četvrtu Ivan Kićo Tanković, a petu Božo Štifanić, koji je nagradu donirao novom dječjem vrtiću u Funtani, koji bi trebao biti otvoren iduće godine. Uz njih, svoja su djela predstavili: Josip Gašpar Bilić, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Janko Crljenica, Franko Čitar, Ivan Janko Hekić, Sandra Kerić Blašković, Marino Lušičić, Silvija Maružin, Mario Mendica, Daniel Načinović, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan i Duilio Trošt.

Izložbu prati i prigodni katalog, uradak mlade dizajnerice iz Funtane Tee Budinjaš. Izložba se može pogledati svakog dana do 20. rujna u večernjim satima, a postav će prigodno jednom tjedno obogatiti i ročki gunjci. (Napisala i snimila Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter