Fotografska izložba Marija Delića u galeriji Makina

Izložba autora s uglednim međunarodnim nagradama
Izložba autora s uglednim međunarodnim nagradama

Fotografska izložba "Impromptu" istaknutog filmskog i TV snimatelja Marija Delića otvara se sutra u 21 sat u pulskoj Galeriji Makina. Izložba je dio popratnog programa 63. Pulskog Filmskog Festivala, a nakon otvaranja slijedi after party s početkom u 23 sata na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, s DJ-om iznenađenja.

"Impromptu" je nastala iz užeg odabira osobitih trenutaka koje je autor zabilježio na raznim filmskim i TV setovima tijekom svoje karijere. U ovom posebnom svijetu, gledateljima poznatom samo po onome što je predočeno putem TV prijamnika ili kino ekrana, autor je zatekao glumce, ekipu, statiste u odsutnosti, odvojenosti od realiteta, u trenucima koncentracije, odmora, pri teškim naporima, svemu što karakterizira onu stranu filmskog svijeta nedostupnu oku javnosti. Težeći spontanosti, autor uspješno izbjegava namještenost, poziranje te zaokružuje ideju o maloj, neuvježbanoj improvizaciji kakvu simbolizira naslov izložbe.

Mario Delić (Zagreb, 1971.) filmski i TV snimatelj, aktivan je internacionalno; djeluje od 1990., a na Pulskom filmskom festivalu predstavio se kao direktor fotografije na igranim filmovima "Nit života" (2000.), "Duh babe Ilonke" (2011.) i "Nije sve u lovi" (2014.).

Potpisuje niz serija, dokumentarnih i kratkih filmova uključujući seriju "Dobre namjere" i egipatski seriju "Ana Albi Dalili" kojoj je Egyptian Broadcast Union dodijelio 2009. nagradu "Best Picture Award", te dokumentarne filmove "My landmine" i "Calling the Ghosts". Za potonji s grupom autora dijeli nagradu EMMY (1998) za najbolji istraživački dokumentarac. Unatoč filmskom djelovanju, fotografija, kojom se bavi još od kraja 80-ih, ostaje osoban i neposredan način promišljanja i bilježenja svijeta. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter