Flos Olei: Istarski maslinari odavno u EU-u

Nagrađeni maslinari unovigradskom hotelu Nautica (TZIŽ)
Nagrađeni maslinari unovigradskom hotelu Nautica (TZIŽ)

Čak 56 istarskih maslinara uvršteno je u ovogodišnji svjetski vodič najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei koji je danas predstavljen u novigradskom hotelu Nautica. Svečanosti je prisustvovao i istarski župan Valter Flego koji je istarskim maslinarima čestitao na velikom uspjehu i rezultatima.

- Hrvatska će uskoro postati 28. članica EU-a, a činjenica je da se istarski maslinari već dugi niz godina ponašaju kao da su već njeni članovi i da su uvijek bili ispred svog vremena, kazao je Flego. Zahvalio se maslinarima što ugrađuju brend kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u regionalni identitet te dodao da Istra ne može konkurirati količinom, ali zato svakako može izvrsnošću.

Direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević naglasio je da je u ovogodišnjem izdanju na ocjenjivanje pristiglo više od dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta, odnosno s pet kontinenata, te da je u najuži izbor ušlo 580 uzoraka od kojih 56 iz Istre. To čini čak  10 posto uzoraka.

- Ekstradjevičansko maslinovo ulje je uz tartuf jedan od najkonkurentnijih proizvoda Istre koji već petu godinu zaredom našu regiju svrstava na drugo mjesto u svijetu nakon Toscane. Kultura maslinovog ulja u Istri izuzetno je proširena, posebice u ugostiteljstvu gdje je u ponajboljim restoranima usvojen standard da se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstradjevičanskog maslinovog ulja, istaknuo je Ivošević.

I ove je godine urednik vodiča istaknuo 20 najboljih proizvođača koji su zaslužili nagrade za kvalitetu koje se dodjeljuju temeljem tehnologije prerade, kao i degustacijskom kategorizacijom proizvoda. Tako je ove godine proizvođač Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana pobjednik u kategoriji ''Najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje - umjereno voćno''. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter