Flego: U Cimosu je najvažnije očuvati proizvodnju i radna mjesta

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego u utorak je za Hinu rekao kako je zabrinut informacijom o odustajanju potencijalnog talijanskog investitora od ulaska u Cimos, smatrajući kako je najvažniji opstanak proizvodnje i radnih mjesta.

"Cimos je vrlo ozbiljna i perspektivna tvrtka koja ima narudžbe, znanje i iskustvo u proizvodnji automobilskih dijelova", izjavio je Flego dodavši kako je od iznimne važnosti opstanak proizvodnje i radnih mjesta.

"Oko toga nema pregovora ni kompromisa i za to ćemo se u konačnici znati izboriti", rekao je Flego.

On očekuje konačno definiranje odnosa Hrvatske i Slovenije u Cimosu, a zatim, kako je rekao, treba pronaći model koji će omogućiti zadržavanje proizvodnje u Istri i očuvanje radnih mjesta.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić također je iznenađen informacijom da se talijanski partner povlači iz transakcije.

"Ta me je informacija iznenadila s obzirom da prema mojim spoznajama u zadnjih sedam dana nije bilo nikakvih kontakata talijanskog investitora sa slovenskom stranom. Neovisno o tome, Cimos je previše važan kako za Sloveniju, tako za Hrvatsku, te vjerujem da će se naći neko rješenje. Nešto više o tome moći ćemo reći idućih dana kada budemo imali više informacija", kaže Žulić.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika smatra da se radi o neočekivanom potezu Talijana, no kako je rekao "s obzirom da se interesi Hrvatske i Slovenije oko zaštite proizvodnje i radnih mjesta poklapaju, postigne li se dogovor o rješavanju Cimosovog duga treba zajednički tražiti novog investitora.

Talijanski fond Palladio Finanziaria potvrdio je u ponedjeljak da je odustao od koparskog Cimosa s obzirom da nije ispunjen glavni uvjet, a to je rješavanje spora između Cimosa i hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Slovenski plan B

Alternativni plan spašavanja koparskog Cimosa koji je u utorak najavila slovenska vlada, nakon što je od kupnje te tvrtke odustao talijanski investitor, vjerojatno znači da će broj zaposlenih trebati biti smanjen, a upitan je i  budući odnos centrale prema Cimosovim pogonima u Hrvatskoj, prenijeli su u utorak popodne slovenski mediji.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je kako će država koja je u Cimosu 94-postotni vlasnik nastojati u idućih tri do pet godina restrukturirati Cimos preko svoje "loše banke" DUTB, kako firma ne bi završila u stečaju, ali da će se pri tome ponašati kao "privatni investitor", kako se ta intervencija ne bi tumačila kao nedozvoljena financijska pomoć države, zabranjena EU-ovom regulativom.

Što se tiče nepotpisanog sporazuma s hrvatskim ministrom Goranom Marićem prema kojemu bi DUTB za sedam milijuna eura otkupio Cimosov dug prema nekadašnjoj Riječkoj banci od 20 milijuna eura, zbog čega je hrvatska agencija za zaštitu depozita i sanaciju banaka DAB tužila Cimos sudu, tražeći i pripadajuće kamate, Počivalšek je rekao da to sada nije aktualno, jer je bilo vezano uz prodaju Cimosa talijanskom fondu Palladio Finanziaria. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter