Flego: Prioritet je otvaranje novih radnih mjesta

Valter Flego je svoj program predstavio u rovinjskom MMC-u (A. POKRAJAC)
Valter Flego je svoj program predstavio u rovinjskom MMC-u (A. POKRAJAC)

Kandidat za istarskog župana Valter Flego predstavio je u Multimedijalnom centru treći dio svog programa "7x7" sedam točaka za brži gospodarski razvoj Istre pod nazivom "Novi gospodarski impulsi". Tom je prigodom rekao da su otvaranje novih radnih mjesta i veći životni standard apsolutni prioriteti.

- Kombinacijom investicija privatnog i javnog sektora, uz poticajne mjere za zapošljavanje u novom mandatu otvorit će se 3.000 radnih mjesta, najavio je Valter Flego.

Naglasio je da će Županija davati potpore za otvaranje obrta i poduzeća, doprinose iz plaće poslodavcima koji zaposle nezaposlenu osobu, uvođenje standarda kvalitete, polaganje majstorskih ispita i prekvalifikacije, sufinanciranje troškova za prilagodbu poslovanja normama Europske unije, veće stipendije učenicima za deficitarna zanimanja i drugo. Uz to najavio je edukacijske programe, kroz koje će u slijedeće četiri godine proći 4.000 ljudi iz javnog sektora i obrtništva.

Kao drugu mjeru za novi izborni mandat najavio je zapošljavanje tisuću pripravnika u javnom i realnom sektoru, koji će uz pripravnički staž usvojiti dodatna znanja potrebna za konkurentnost u uvjetima ulaska u Europsku uniju.

Treća mjera odnosi se na poticanje djelatnosti malih i srednjih poduzetnika, s naglaskom na razvoj 70 malih obiteljskih hotela i kampova, posebno u unutrašnjosti Istre.

- Turizmu kao jednom od najkonkurentnijih sektora našeg gospodarstva dajemo novi razvojni impuls. S privatnim sektorom radimo na još kvalitetnijem destinacijskom menadžmentu s razvojem novih proizvoda kao što su cikloturizam, golf, gourmet, kulturni, poslovni i pustolovni turizam, koji će Istru diferencirati od konkurencije i omogućiti cjelogodišnju turističku sezonu, rekao je Flego.

Četvrta točka gospodarskog programa je stavljanje u funkciju neiskorištenih nekretnina, posebno onih u napuštenim vojnim zonama u pulskom zaljevu. Flego je najavio i programe izgradnje ribarske infrastrukture u Svetoj Marini, Savudriji, Vrsaru, Puli, Rovinju, Medulinu i drugim mjestima na obali.

Peta mjera odnosi se na razvoj poljoprivrede uz novi sustav navodnjavanja, od kojih će prvi biti projekt u OKZ Valtura. Za razvoj poljoprivrede Flego je najavio unaprjeđenje infrastrukture ruralnog prostora, vrednovanje i unapređenje proizvodnje autohtonih proizvoda i pasmina uz razvoj novih brendova, kako bi oznaku IQ uz vino dobili maslinovo ulje, pršut i drugi proizvodi.

Kao šestu mjeru Flego je najavio sustavnu izgradnju poduzetničke infrastrukture, programa i projekata, u što će se planskim povezivanjem laboratorija i znanstvene infrastrukture cijele županije osigurat kvalitetna potpora gospodarskom i obrazovnom sektoru te kompletiranje usluga analize, istraživanja i razvoja uz maksimalni angažman i iskorištavanje potencijala svih subjekata županije.

Uz jače povezivanje malih i srednjih poduzetnika po granama te osnaživanje klastera u sedmoj točki ovog dijela svog programa Flego je najavio osnivanje Savjeta za gospodarstvo, čiji je cilj aktivno sudjelovanje cjelokupnog gospodarstva Istre u pripremi i donošenju mjera za razvoj gospodarskih djelatnosti u svim segmentima i rješavanju problema nezaposlenosti. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter