Finska u utorak ratificira hrvatski pristupni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Finski parlament u utorak će odlučivati o ratifikaciji hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji, kao 20. zemlja od njih 27 koje to trebaju učiniti prije 1. srpnja 2013., a glasovanju će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Leko će u ponedjeljak otputovati u Helsinki, gdje će u utorak prisustvovati glasovanju o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora tijekom plenarne sjednice finskog parlamenta (Eduskunta), a prije toga sastat će se na radnom doručku s predsjednikom parlamenta Eerom Heinaeluomom. Tijekom dana predviđeni su susreti predsjednika Sabora i s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom te visokim dužnosnicima finskog parlamenta.

Ratifikaciju hrvatskog ugovora još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija.

U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju, poput Velike Britanije, gdje je završena procedura u donjem domu, te Francuske i Belgije.

Dio ostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter