Fina zatražila pokretanje stečaja nad Mirnom

(D. ŠOKČEVIĆ)
(D. ŠOKČEVIĆ)

Nakon što je prošlog tjedna putem Zagrebačke burze prekinuta javna dražba na kojoj je Podravka željela prodati 42,2 posto dionica rovinjske Mirne, ovog je tjedna burza donijela još jednu bitnu novost. Fina je danas objavila da je 21. ožujka podnijela prijedlog za pokretanje stečaja Mirne te da su to učinili u zakonskom roku s obzirom na to da Mirna ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana.

Iz rovinjskog riboprerađivača pojašnjavaju da drugostupanjska komisija pri Ministarstvu financija još uvijek nije donijela odluku o žalbi Geneze na obustavu predstečajne nagodbe, iako je zakonski rok od osam dana već davno istekao.

- S obzirom na to da žalba ne odgađa izvršenje, Fina je u zakonskom roku morala pokrenuti ovaj postupak. Na ovaj način, kršeći zakonske rokove i ne rješavajući žalbu, Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj sa sebe kao jedinog krivca prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati, komentirali su nam danas iz PR agencije IM&C integralni marketing i komunikacije u ime svog klijenta Mirne d.d. iz Rovinja.

Inače, 13. veljače je održano ročište Nagodbenog vijeća. Tada je Porezna uprava, kao ključni vjerovnik, naglasila da prihvaća izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Mirne uz uvjet namirenja Hrvatske poštanske banke. Predstavnici Mirne su naveli da ne mogu to prihvatiti jer bi za posljedicu imao izmjenu anuiteta i rokova namirenja svih vjerovnika. Stoga, taj plan nije prihvaćen, a Nagodbeno vijeće odlučilo je 25. veljače 2014. godine da je obustavljen postupak predstečajne nagodbe. (P. GREGOROVIĆ)

Izjava Mirne o prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka

"Fina je danas dostavila Mirni prijedlog za pokretanje stečaja. Naime, drugostupanjska komisija pri Ministarstvu financija još uvijek nije donijela odluku o našoj žalbi na obustavu predstečajne nagodbe, iako je zakonski rok od 8 dana već davno istekao. S obzirom da žalba ne odgađa izvršenje, Fina je u zakonskom roku morala pokrenuti ovaj postupak. Na ovaj način, kršeći zakonske rokove i ne rješavajući žalbu, Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj sa sebe kao jedinog krivca prebaciti na Finu koja je po zakonu morala reagirati."

Linić: Stečaj Mirne je loš za tvrtku, ostaje za vidjeti što će reći sud

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je stečaj rovinjske Mirne, čije je pokretanje zatražila Financijska agencija, loš za tvrtku, jer po novom zakonu više ne postoji stečaj s preustrojem, ali i da ostaje za vidjeti što će reći nadležni trgovački sud o mogućem nastavku predstečajnog postupka.

- To je loše za tvrtku, ne treba nam stečaj, jer stečaj je i ogromna neizvjesnost u ovom trenutku jer više nema preustroja u stečaju. Smatram da je bilo itekako mogućnosti da se nađe partner koji bi dokapitalizirao tvrtku, preuzeo kredite od banaka i gdje smo mogli ipak spašavati radna mjesta, izjavio je Linić upitan je li pokretanje stečajnog postupka nad Mirnom dobro ili loše.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije "Financiranje ulaganja u Hrvatskoj - Kako Europska investicijska banka može pomoći", Linić je dodao da se još uvijek nada "da ćemo čuti što će Trgovački sud odlučiti vezano uz sazivanje skupštine i da ćemo dobit partnera da se razgovori nastave u predstečaju".

Na tvrdnje iz Mirne kako Ministarstvo financija pokušava krivicu za stečaj prebaciti na Finu, odnosno optužbe da je upravo Ministarstvu financija krivo što je do stečaja došlo Linić je kazao da "u Hrvatskoj imamo jedan problem, a to je da svi sve znaju". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter