Fažanski TZ sprema se za sljedeću sezonu

Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a (P. L.)
Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a (P. L.)

Fažanski itinereri skupni je naziv turističke ponude koju Turistička zajednica Fažane priprema za sljedeću sezonu, najavila je njena direktorica Melita Peroković na konferenciji za novinare.

Novost je staza za opuštanje pod nazivom "Staza dobrih vibracija" koja će obuhvaćati crveni feral u Fažani, crkvicu sv. Elizeja i Valbandon na spoju izvora i mora s klupama i držačima za bicikle te edukativnim pločama. Projekt Fažanska čarolija namijenjen je djeci, a uz već provedene Potragu za izgubljenim blagom, Slovo na slovo i Čudesan morski svijet, novina je Staza bosonogog pješačenja između Fažane i Pinete gdje bi od različitih materijala bili napravljeni simboli Fažane po kojima bi djeca mogla hodati bosa. Tritisućljetna kultura projekt je koji bi obuhvatio sakralnu baštinu i rimsku stazu Vasianum s edukativnim panoima iz rimske prošlosti, što je projekt kandidiran i za međunarodne EU-fondove.

Turistička zajednica vodit će računa i o aktivnom odmoru gostiju projektom Staze aktivnog odmora bike stazama duž kažuna i suhozida te sportskim aktivnostima Bi Villagea, Brijuna i Fažane. Projekt Umjetnost pored puta promovirat će park sardela, galerije i edukativnu radionicu folklora, a Gastro okusi, mirisi i boje prezentiraju vinsku cestu, cestu maslinovog ulja, kušanje pršuta te suvenirnice autohtonih proizvoda. Sljedeće godine planiraju se i organizirani obilasci Fažane u suradnji pulskom Udrugom turističkih vodiča, najavljuje Peroković.

Predstavila je i ciklus edukacija namijenjenih iznajmljivačima privatnog smještaja, a prvo stručno predavanje s temom korištenja web stranica TZ-a Fažane održano je u listopadu. U petak je na rasporedu predavanje o održivom razvoju i racionalnom korištenju prirodnih resursa, a u veljači i ožujku o održivom razvoju turizma te kreiranju doživljaja općine Fažana. U Fažani i Valbandonu, istaknula je Peroković, više je od 450 privatnih iznajmljivača.

- Ove smo godine slavili 10. godišnjicu poslovanja i krećemo s novim ciklusom koji podiže konkurentnost Fažane trudeći se osmisliti turizam doživljaja. Turistička zajednica je, zajedno s Općinom i svim turističkim subjektima, doživjela velik pomak u podizanju turističke ponude. Ovo ljeto Fažana je na dnevnoj razini bilježila 11,5 tisuća registriranih gostiju. Također, u 2001., prije osnivanja TZ-a u Fažani zabilježene su 133 tisuće noćenja, a ove godine, do 15. studenog, 962 tisuće. Cilj nam je ostvariti milijun noćenja povećanjem prometa, osobito u predsezoni i posezoni, zaključila je. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter