Fažana ispala iz sustava urbanog područja Pula

Fažana (Snimio Mate Ćurić)
Fažana (Snimio Mate Ćurić)

Za razliku od ostalih općina i gradova Puljštine, Fažana nije pristupila sustavu urbanog područja Pule, čije je Partnersko vijeće osnovano proteklog tjedna. To je tijelo formirano radi sudjelovanja u donošenju strategije i utvrđivanja prioriteta razvoja urbanog područja, predlaganja strateških projekata te njihove provedbe i praćenja, a zašto tamo nije bilo i predstavnika Fažane na sjednici Općinskog vijeća u srijedu pitao je Aleksej Mišan, vijećnik IDS-a. On je pak sastanku u Puli prisustvovao kao ravnatelj tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta.

- Ni prvi poziv nismo dobili, a s obzirom da smo već o tome razgovarali, očekivala sam da ćete nas vi upoznati s time. Dobili smo u veljači jedan dopis iz Pule da sa svojim potpisom uđemo u aglomeraciju, ali tek tada. Nemamo nikakav materijal, pojašnjenje sporazuma i slično na osnovu čega bi odlučivali o tome. Čim dobijemo sporazum, dat ćemo ga na glasanje Općinskom vijeću, jer načelnica ne može sama donijeti odluku o pristupanju, rekla je Damjanac.

Fažana se navodno morala izjasniti do 10. veljače pristupa li ili ne, a ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić već je 15. veljače dao pozitivno mišljenje na prijedlog obuhvata urbanog područja s Pulom, kao središtem, gradom Vodnjanom i općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

Mišan je raspravu nastavio riječima da se Fažana iz njemu nejasnih razloga namjerno nije odazvala inicijativi, a to je nastojao potkrijepiti ispisima elektronske i obične pošte upućene fažanskoj upravi iz Grada Pula.

- Imam mailove koji su slani na više adresa u Općini, imam i ispis telefonskih poziva Općini, jer je ministar Tolušić tražio od Pule da dostave dokaze da je poziv Fažani bio upućen, rekao je Mišan.

- Pozivam vas da sada pogledamo na mojem kompjuteru jesu li ti pozivi došli ili nisu. Toliko informatike poznajem da znam otvoriti mail. A jedini dopis od Puh Belci dobili smo u veljači, rekla je Damajanac. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter