Fasada sanirana prije dvije godine opet se ruši

Zgrada u Dobrilinoj 9 (M. MIJOŠEK)
Zgrada u Dobrilinoj 9 (M. MIJOŠEK)

Izgleda da je većina zgrada u centru grada počela popuštati pred napadima zuba vremena. Premda kvalitetno građene, ali ipak stogodišnje građevine polako propadaju, odnosno urušavaju se i to, kako izgleda, ostaju bez najljepših dijelova - ukrasa na balkonima, fasada, ili pak dijelova ornamenata s krovnog vijenca. Već smo utvrdili da opasnost prijeti sa zgrade na Giardinima, Portarati, Rovinjskoj ulici, Scalijerovoj, da ne nabrajamo dalje, a zadnji odron, o kojemu su nas izvijestili stanari, bio je onaj prekjučer sa zgrade u Dobrilinoj 9. No, to nije prvi put da se urušavaju komadi fasade s ove zgrade.

Spas u Dolceviti

Kamenje, odnosno komadi fasade, kako saznajemo, urušavaju se gotovo svaki drugi dan, no ovo je prekjučer bilo malo jačeg razmjera, ispričali su nam u papirnici Aurea, koja se nalazi u prizemlju te zgrade, a čiji djelatnici redovito čiste komade otpalog materijala ispred ulaza u poslovni prostora.

Ponovno je sreća odradila svoje, jer je urušavanje i ovog puta prošlo bez neželjenih posljedica, komentirali su naši sugovornici. Igor Beroš iz Auree nam je rekao kako je obnova koju su planirali zajedno s odvjetnicima s prvog kata zgrade u sklopu gradskog projekta Dolcevita propala iz razlog što se zgrada ne nalazi u užem centru grada.

Proizlazi stoga da je frekventna Dobrilina ulica, posebice u dijelu oko broja 9, još jedna ulica u gradu kojom je kretanje poprilično riskantno. Naime, urušavanje dijelova fasada po prometnici i pješačkom prijelazu počelo je još unatrag dvije godine, 2013..

Već pao komad vijenca

- Opravdano strahovanje stanara tada smo ublažili i primirili jer je dotrajali dio saniran, doznajemo od upravitelja zgrade iz Stambenog inženjeringa. Potvrdili su nam još i kako se tada radilo o odlomljenom komadu vijenca ispod krova.

- Upravo prikupljamo ponude izvođača za uređenje cjelokupne fasade. Sada nam ponovno predstoji utvrđivanje s kojeg se točno dijela zgrade kamenje ponovno odronjava te njegovo saniranje. Fasada bi naime, vjerojatno još ranije bila uređena, no zgrada već ima kredit koji je dignut zbog drugog prioriteta, a to je bila sanacija njenog propadanja s dvorišne strane. Ponovno ćemo probati projekt obnove prijaviti u sklopu gradskog projekta Dolcevita, doznajemo iz Stambenog inženjeringa.

A da bi u tome mogli ovaj puta i uspjeti te dio sredstava za obnovu pročelja dobiti od Grada i Turističke zajednice u sklopu Dolcevite, zorno potvrđuje i podatak da je Grad izmijenio tu gradsku odluku na način da se sada mogu javiti suvlasnici svih zgrada na području grada, a ne više samo iz starogradskog prstena. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter