EU reže sredstva za nerazvijene regije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članice Europske unije u ponedjeljak su dogovorile rezanje sredstava iz europskog proračuna za 2017. za siromašne regije, koje su većinom na istoku kontinenta, te povećanje sredstava za upravljanje migrantskom krizom i poticanje rasta.

Prošle je godine na obale Europe stiglo preko 1,3 milijuna migranata koji su se iz Grčke i Italije uputili većinom u Njemačku.

Prijedlog Europske komisije za povećanje sredstava za migrantsku krizu u europskom proračunu za 2017. podržale su vlade država članica, što je rezultiralo rastom financiranja od gotovo 25 posto za migracije i sigurnost u usporedbi s ovogodišnjim proračunom, priopćilo je Vijeće Europske unije u ponedjeljak.

Sveukupni proračun za migracije iduće će godine iznositi 5,2 milijarde eura, što će uključivati osnaživanje vanjskih granica, razmještaj tražitelja azila, te integraciju migranata, a dodatnih 2,2 milijarde eura biti će namijenjeno za djelovanje izvan granica EU-a gdje će se raditi na uzrocima velikih migracija.

Vlade članica EU-a također su podržale rast od 9 posto, na 19 milijardi eura, za financiranje projekata kojima je cilj promicanje rasta i stvaranje poslova. EU se još uvijek bori da smanji visoku nezaposlenost uzrokovanu velikom financijskom krizom iz 2007/2008.

Kako bi nadoknadila povećane troškove za zaposlenost i migracije, države su se dogovorile da će srezati druga izdavanja, poput financiranja nerazvijenijih regija, koje će u 2017. pasti za skoro 27 posto.

Države istočne Europe glavni su korisnik ovih sredstava, te se boje da je ova odluka uvod u veće rezove koji će se dogoditi idućih godina, smatraju diplomati.

Neki vide ovu odluku kao mogući odgovor na protivljenje istočnoeuropskih država planu raspoređivanja tražitelja azila u svih 28 država članica, no one su prihvatile predloženi proračun u kojem su smanjena i sredstva u sektorima poput poljoprivrede i istraživanja.

Vijeće EU-a ukupno je odlučilo srezati proračun za 2017. za 7 posto u odnosu na ovu godinu, na 133,8 milijardi eura.

Osim za nerazvijene regije, EU je srezala financiranje za svemirske projekte, za farme, te za programe nuklearne energije.

Prijedlog vijeća mora potvrditi Europski parlament do sredine studenog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter