EU financira promociju poljoprivrednih proizvoda

Rok za prijavu na ovaj natječaj je 20. travnja ove godine (M. MIJOŠEK)
Rok za prijavu na ovaj natječaj je 20. travnja ove godine (M. MIJOŠEK)

Europska komisija objavila je natječaj za financiranje promocije poljoprivrednih proizvoda s ukupnim fondom od 133 milijuna eura u 2017. godini za sve države članice Europske unije, prenosi hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Za tzv. jednostavne programe (promocija na unutrašnjem tržištu jedne zemlje) dodjeljivat će se potpore u iznosu od 70 posto prihvatljivih troškova, a za projekte promocije u trećim zemljama potpore iznose 80 posto.

Mlijeko i svinjsko meso

Za jednostavne programe ukupni fond potpora iznosi 90 milijuna eura; za programe u kojima sudjeluje više korisnika iz više zemalja planirana su 43 milijuna eura; a od ukupnog iznosa svih potpora, 30 milijuna eura rezervirano je isključivo za programe vezane uz mlijeko i mliječne proizvode te proizvode od svinjskog mesa. Službeni moto ove opsežne mjere, kojom se želi pomoći sektorima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u proboju na međunarodna tržišta i osvještavanju potrošača o naporima europskih proizvođača u osiguravanju kvalitete proizvoda glasi "Uživajte, to je iz Europe".

Potpore se mogu tražiti za promociju gotovo svih vrsta poljoprivrednih proizvoda i prerađevina osim duhana, a za vina i jaka alkoholna pića promocija će se financirati samo za onima s oznakama izvornosti i geografskog podrijetla, te za ona vina kojima je na etiketi naznačena sorta od koje su proizvedena.

Ciljevi ove vrlo izdašne mjere su podizanje razine svijesti o vrijednostima poljoprivrednih proizvoda Europske unije, o visokim standardima proizvodnje te o sustavima kvalitete, zatim povećanje konkurentnosti i potrošnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Europske unije te povećanje njihove prepoznatljivosti u Europskoj uniji i izvan nje, zatim povećanje tržišnog udjela europskih poljoprivrednih proizvoda na najpotencijalnijim tržištima trećih zemalja, i naposljetku ponovno uspostavljanje redovnih tržišnih uvjeta u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu uslijed gubitka povjerenja potrošača ili drugih specifičnih problema. Financirati se mogu jednogodišnji i višegodišnji projekti. Za ovu se mjeru mogu natjecati isključivo proizvođačke i trgovinske organizacije, sektorske organizacije proizvođača istog zaštićenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, kao i javna tijela u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Prijave do 20. travnja

Ostatak povrh mogućih potpora od 70 ili 80 posto moraju pokriti organizacije predlagateljice. Iz Europske komisije najavljuju da će se u ovom programu, koji se sada pokreće prvi put, narednih godina povećavati sredstva namijenjena zajedničkim projektima više korisnika, bilo na nacionalnoj bilo na međunarodnoj razini. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u izjavi u povodu objavljivanja ove mjere naglašava kako se u Hrvatskoj proizvodi niz proizvoda koji se uklapaju u kriterije za financiranje te poziva proizvođače da se prijave i iskoriste ponuđena sredstva. Rok za prijavu na ovaj natječaj je 20. travnja ove godine. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter