EU blokirala spajanje londonske i frankfurtske burze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija blokirala je u srijedu spajanje London Stock Exchangea (LSE) i Deutsche Boerse zbog sumnje da bi nepovoljno utjecalo na tržišno natjecanje, a odluka se vremenski poklopila s očekivanim britanskim pokretanjem postupka izlaska iz Europske unije.

Odluka nije iznenadila nakon što su iz londonske kompanije u veljači izvijestili da su odbili zahtjev Bruxellesa da prodaju većinski udio u talijanskoj trgovinskoj platformi MTS.

Bruxelles je pak zabranu objavio na dan kada bi Britanija trebala i službeno pokrenuti postupak izlaska iz Europske unije.

»Dvije strane nisu ponudile rješenja nužna da se ublaže naše dvojbe u pogledu tržišnog natjecanja pa je Komisija odlučila zabraniti spajanje«, objavila je danas u priopćenju povjerenica EU Margrethe Vestager.

U Bruxellesu su ocijenili da bi prodaja MTS-a spriječila monopol u trgovini obveznicama i da bi predstavljala »jasno rješenje kojim bi se otklonile te bojazni«.

Londonska je kompanija pristala prodati francuski ogranak klirinške kuće LCH europskom konkurentu Euronextu za 510 milijuna eura kako bi ublažila te bojazni ali je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja poručila da to nije dovoljno.

Iz LSE-a su danas poručili da odustaju od prodaje LCH.

Negativan odgovor LSE-a i Deutsche Boerse na predloženu prodaju MTS-a vremenski se poklopio s izvješćima da je povezivanje izloženo pretjerano velikom pritisku zbog straha od posljedica Brexita.

Spajanje dvije kompanije najavljeno je prošle godine uz veliki publicitet i snažnu potporu obje strane unatoč britanskoj referendumskoj odluci o izlasku iz Europske unije.

U Njemačkoj su se u međuvremenu pojavile dvojbe nakon što je objavljeno da bi sjedište nove kompanije bilo u Londonu, dakle izvan Europske unije, a ne u Frankfurtu.

»Brexit je de facto osujetio tu transakciju još prije devet mjeseci pa je Vestager sasvim prikladno poštedjela muka dvije strane samo nekoliko sati prije no što će Britanija aktivirati članak 50«, ocijenio je analitičar Neil Wilson iz londonskog ETX Capitala.

»Čini se da je budućnost London Stock Exchangea, kao i ona Velika Britanije, izvan Europe«, dodao je Wilson.

Predloženo spajanje naišlo je na kritike i u Francuskoj, Belgiji, Portugalu i Nizozemskoj, gdje strahuju za budućnost vlastitih tržišta dionica, inače u vlasništvu Euronexta.

Aktualna odluka Bruxellesa time je osujetila treći pokušaj povezivanja frankfurtske i londonske burze, nakon neuspjeha u 2000. i 2005. godini.

Ishod najnovijeg pokušaja mogao bi iznova potpiriti interes globalnog operatera tržišta dionica Intercontinental Exchangea, vlasnika Njujorške burze sa sjedištem u SAD-u. Ta je kompanija u svibnju prošle godine odustala od ponude za LSE.

Iz Deutsche Boersea ovog su mjeseca poručili da aktualni neuspjeh nije prigušio njihove globalne ambicije. Kompanija iz Frankfurta upravlja također klirinškom kućom Clearstream sa sjedištem u Luksemburgu i platformom za trgovanje financijskim izvedenicama Eurex. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter