Ethno organom otvoren festival Organum Histriae

Ženski vokalni ansambl Zwizde
Ženski vokalni ansambl Zwizde

Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Međunarodnog festivala Organum Histriae, otvoreno sinoć u umaškoj župnoj crkvi, uz sopranisticu Zrinku Posavec i mladog orguljaša Hrvoja Trinkija obogatio je zagrebački ženski vokalni ansambl Zwizde.

Koncert otvorenja zvao se "Ethno organ". Glasovno darovite djevojke koncert su osvježile pomalo zaboravljenim marijanskim pjesmama iz istočnog dijela Hrvatske. Svi napjevi izvođeni su u izvornom obliku, u formi pjevanja na bas, gdje dionicu prvog prati drugi glas za tercu niže, pri čemu im se pridružuje i treći glas koji čini duboku tonsku pratnju. Tako se mogao čuti sasvim novi oblik interpretacije i osobiti glasovni kolorit uz zvuk orgulja, kako je to bio običaj.

S obzirom na inovativni harmonijski opus i umijeće orguljskog virtuoza Trinkija, napjevi su zvučali svježe i moderno.

Rođena Đakovčanka, Posavec je prije deset godina diplomirala na studiju glazbene kulture osječkog Filozofskog fakulteta, a potom na studiju pjevanja zagrebačke Muzičke akademije, u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko. Nastupa kao koncertna pjevačica, istančanog ukusa za ranu glazbu, i bavi se reinterpretacijom te glazbene vrste u suvremenim aranžmanima. Uz posao profesorice pjevanja u velikogoričkoj Umjetničkoj školi, Posavec vodi nekoliko folklornih skupina, s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske glazbe.

Umašku glazbenu večer uveličao je i 22-godišnji orguljaš Hrvoje Trinki, koji se nakon studija na Muzičkoj akademiji usavršavao pod vodstvom maestra Pavla Mašića. Za kratko je vrijeme osvojio nekoliko prestižnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

- Ovaj rijetki repertoar smo kao novost pripremili za ovogodišnji orguljski festival i osjetila sam da se to svidjelo publici. Riječ je o marijanskim napjevima koji su kroz više stoljeća živjeli u ruralnim dijelovima Slavonije, Baranje, Bačke i Srijema. Ljubav prema toj građi kod mene je prisutna odmalena, u mojoj se obitelji i čuvala, zapisivala, a sada sam eto u prilici da oživim(o) to bogatstvo pučkih napjeva šokačke kulture, rekla je nakon koncerta Zrinka Posavec. (piše i snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter