Enoteka: Tinjanski Sveti Šimun

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee Sv. Šimun
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vina Mario Banko
Lokacija: Tinjan/Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: svinjska vratina
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 50,00 kn (kod vinara)

Mario Banko je legenda ugostiteljstva u Zelenoj Laguni. Kada sam ja kao mladi servir 1993. počeo raditi u hotelu "Lotos plavi", Mario je već vodio svoj restoran "Dvi mendule" u neposrednoj blizini hotela "Parentium", kasnije je Mario s obitelji preuzeo i obližnji prekrasni restoran "Vila Romana". No, Mario bi najradije ugostiteljski dio prepustio mlađim generacijama, te se više bavio onime što mu je više priraslo srcu - maslinama i lozama.

Mario je počeo još sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća razmišljati o vinarstvu, no ozbiljnije se počeo baviti 1996. Prvenstveno za svoj restoran u kojem je prodavao najviše svoga vina. Prve zlatne medalje počele su dolaziti desetak godina kasnije na istarskim vinskim smotrama, a najsjajniju zlatnu medalju do sada osvojio je za malvaziju iz berbe 2007. dobivenoj na Vinistri 2008.

Vinarija Banko danas obrađuje dva hektara vinograda u okolici sela Bašići u blizini Tinjana. Malvazija predstavlja 70 posto proizvodnje, a od sortimenta uzgajaju još i cabernet sauvignon, teran, hrvaticu i muškat bijeli. Ukupna godišnja proizvodnja dostigne 10 tisuća butelja i oko četiri tisuće litara rinfuze koju kompletno proda u svoja dva restorana. U sklopu lijepog malog podruma u Bašićima imaju i kušaonicu za 30 gostiju, te često organiziraju degustacije.

Danas bih s vama podijelio svoju impresiju vina Cuvee Sveti Šimun koji je ime dobio po svecu zaštitniku tinjanštine.

Vino dolazi iz jako tople berbe 2012. dobiveno je od 40 posto cabernet sauvignona, 30 posto terana i 30 posto hrvatice. Berba je bila početkom listopada, a ovo vino je talijanskim riječnikom "uvaggio", to jest grožđe se pobralo zajedno i preradilo te onda bilo 16 dana na maceraciji i kasnije ostavljeno na odležavanju u novoj velikoj drvenoj bačvi u vremenu od 12 mjeseci, te kasnije još pet mjeseci u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s blagim ljubičastim odsjajima, te je djelomično gusto i bistro. Vinu sam dao lijepu veliku bordošku čašu te je intenzivnost mirisa izražena, a miris je fin. Na prvi nos mi je došla nota vanilije i cedrovine, kasnije dolazi nota borovnice koja se nastavlja na čokoladu i malo začinskih nota, što znači da je kompleksnost mirisa bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima izraženu svježinu, tanično je sa finim taninima te ukusno i punoga tijela. Vino je djelomično uravnoteženo, izražene intenzivnosti i solidne trajnosti s dobrom kakvoćom. Vino je harmonično te spremno za trošenje mada mu još koji mjesec u boci neće škoditi. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter