Enoteka: Sveti Jakov

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija "Sveti Jakov"
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Clai
Lokacija: Krasica /Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjetina na lešo
Ocjena: 9,3/10
Cijena (mpc): 155,00 kn (Cicibela Rovinj)

Nedavno je poznati austrijski magazin za hranu, vino, putovanja i uživanje "Falstaff" proveo degustaciju naslovljenu "Best of orange Wine" s podnaslovom "Trend koji je podijelio vinski svijet". Ovaj trend kojeg u Italiji još zovu i Viniveri ima sve više poklonika među vinskim znalcima diljem svijeta. Radi se o povratku korijenima to jest pravljenju vina onako kako su to delali naši stari.

Vina su na ovoj "Falstaff" degustaciji ocjenjena od 1-100, a na prvom mjestu s 94 boda našla su se dva vina: "Malvazija Antica", Roxanich, 2008." i "Cuvee Breg", "Amfora", "Gravnar, 2005.", a odmah do njih s 93 boda "Sv. Jakov", "Clai, 2011." Mislim da je ovo vrlo zapažen uspjeh istarske vinske scene, pogotovo ako tu još pridodamo i vino "Malvazija Amfora, 2009", Vina Kabola koja je dobila 92 boda.

Većina vinara na ovoj degustaciji je iz naših okolnih zemalja, to jest obuhvaća područje bivše Austro-Ugarske. Ovaj trend se polako širi i u novi svijet tako da već imamo slična vina s Novog Zelanda, Južne Afrike i SAD-a.

Pošto sam u nedavnoj recenziji imao Roxanich vino danas bih s vama podijelio moje viđenje Claijevog  Sv. Jakova. Giorgio Clai je među prvim istarskim vinarima počeo raditi vina ovoga stila, kad još mnogi nisu ni znali što znači Orange wine ili biodinamičko vino kako mu se još tepa. Clai je nekad živio u Trstu i prije od svih došao u kontakt s vinima Joška Gravnera, kultnog gurua koji je zapravo idejni začetnik ovakvog tipa vina.

Kada razgovarate s njime, on ističe da je sretan čovjek jer živi u prekrasnoj regiji i radi ono što istinski voli i uživa u tome, a vinogradi i maslinici su mu na dohvat ruke. Položaj Sveti Jakov je na suprotnoj strani od položaja Sveta Lucia o kojoj smo nedavno pisali te bi oba po francuskoj terminologiji zaslužili Grand Cru ocjenu. Položaji se nalaze na osunčanim blagim padinama bijele zemlje.

Vino ima lijepu staru zlatno-žutu boju koja ima dijelove jantara, bistro je i gusto. Ovakva možete slobodno i dekantirati da se nadišu, a poslužite ih u većoj bordoškoj čaši. Vino se polako otvara i dolaze note kompota od dunje i cvijeta bagrema pomiješana notama livadnog meda, a kasnije dolaze i note kvasca, ali i kolača s bademima.

Vino je suho, toplo i mekano a s druge strane djelomično svježe s blagim taninima koji su ostali od duge maceracije i od drvene bačve, vrlo ukusno i mineralno. Značajno je primijetiti kako se vrlo visoki postotak alkohola izvrsno ukomponirao u tijelo ovoga vina, after taste vraća note suhe marelice i dunje. Vino ima jako tijelo, uravnoteženo je te vrlo intenzivnog i dugačkog izraženog okusa, na kraju ima odličnu harmoniju. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter